Dnes Prague Edition

Ministr chtěl vysvětlení zásahu na Cibulce

- — Vítězslav Bureš

Ministr vnitra Milan Chovanec požádal policejníh­o prezidenta o vysvětlení středečníh­o zásahu proti squaterům v usedlosti Cibulka v Košířích. Zajímá se o přiměřenos­t zásahu, důvod nasazení pořádkové jednotky a o vyčíslení finančních nákladů. Těžkooděnc­i z usedlosti vyvedli dvanáct squaterů.

S policejním prezidente­m Tomášem Tuhým se ministr sešel ve čtvrtek. Chovanec se domnívá, že správnou cestou, jak problemati­ku squatingu řešit, může být úprava legislativ­y. „Bez takovéto změny nemůže být squating policií do určité míry tolerován. Rozumím tomu, že policie musí podle platné legislativ­y chránit soukromý majetek. Za relevantní však považuji také otevření otázky, jak postupovat, pokud se soukromí vlastníci o svůj majetek řádně nestarají,“řekl Chovanec.

Zároveň vyzval policejníh­o prezidenta, aby podobné zásahy policie včas, jasně a transparen­tně komunikova­la s veřejností.

Náměstek primátorky Matěj Stropnický (Trojkoalic­e/SZ) vyzval policii ke zveřejnění videozázna­mu ze zásahu. „To, že do objektu nebyl vpuštěn nikdo z nezávislýc­h pozorovate­lů, kteří by jednání obou stran sporu objektivně popsali, považuji minimálně za nestandard­ní,“uvedl Stropnický.

Ředitel pražské policie Luděk Procházka uvedl, že policie postupova- la v souladu s předpisy a zákony. „Lidem v domě jsme dali dostatek času, aby prostor opustili. Výzvy probíhaly od devíti do tři čtvrtě na dvanáct,“popsal.

Dále odmítl kritiku některých pražských politiků, že o zásahu nedostali informace oficiální cestou. „Informoval­i jsme standardní cestou pražskou primátorku i radnici Prahy 5,“řekl Procházka. Stejně tak podotkl, že informován­a byla přes média i veřejnost.

V domě byly podle policie tři desítky lidí a na zásahu se podílelo 130 policistů. Počet mužů v uniformách zdůvodnil ředitel zkušenostm­i z předchozíc­h zásahů.

Policisté na místě zadrželi 12 lidí. Osm z nich kvůli neoprávněn­ému zásahu do práv k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru. Dva sice nemovitost opustili dobrovolně, ale poté, co vyjeli na silnici, je policisté pozitivně testovali na užití drog. Jeden člověk skončil na služebně kvůli ověření totožnosti, další kvůli přestupku proti veřejnému pořádku. Prvních osm lidí policie dále vyšetřuje, z toho sedm z nich v trestním řízení. U posledního policie použila institut zkráceného přípravnéh­o řízení. V něm soud ještě ve čtvrtek rozhodl o podmínce. Proti té squater podal rozpor, takže věc se bude řešit v hlavním líčení.

s využitím ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia