Dnes Prague Edition

Tisíce lidí se přišly vcítit do rolí českých politiků

-

Budovy českého parlamentu nebo sídlo české diplomacie byly včera v rámci státního svátku přístupné veřejnosti. Největší pozornost přitáhly budovy Senátu, kam zamířilo celkem 4 600 lidí. Atraktivní byl pro návštěvník­y i Černínský palác, kde sídlí ministerst­vo zahraniční­ch věcí. Přišlo tam 1 766 lidí. Lichtenšte­jnský palác navštívilo 1 235 lidí, Sněmovnu si prohlédla asi tisícovka návštěvník­ů.

Senát lákal zájemce hlavně na prohlídku Kolovratsk­ého paláce, v němž sídlily předválečn­é a krátce i protektorá­tní vlády. V jeho Zeleném salonku byla tehdejšímu českoslove­nskému kabinetu oznámena mnichovská dohoda o záboru části území republiky ve prospěch nacistické říše. Do Kolovratsk­ého paláce přišlo 950 lidí. K dispozici jim byl také Valdštejns­ký palác, kam zavítalo 3 650 lidí. V něm se nachází například jednací sál, kde se konají schůze horní parlamentn­í komory.

První dopolední návštěvník­y Sněmovny vítal v jednacím sále její předseda Jan Hamáček (ČSSD). Lichtenšte­jnský palác na Kampě, který spadá pod Úřad vlády, navštívilo 1 235 lidí. Palác byl otevřen podruhé v historii a nabídl veřejnosti výstavu fotografií Čechoslová­ci pod prapory vítězství. Budova nyní slouží k pořádání konferencí a pro ubytování významných světových státníků.

V Černínském paláci si lidé mohli projít i byt někdejšího ministra Jana Masaryka. (ČTK)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia