Dnes Prague Edition

Třídní schůzky chtěl student zrušit „bombou“

-

Dvakrát po sobě museli policisté a hasiči evakuovat jednu ze středních škol v Praze 4. Devatenáct­iletý student nechtěl, aby se konaly třídní schůzky – jeho rodiče by se tak dozvěděli, že na škole skončil.

Oznámil proto, že do budovy schoval bombu. Pokusil se také vydírat vedení školy. Za oba činy mu hrozí čtyři roky za mřížemi.

Mladý muž 20. dubna napsal e-mail vedení školy, že je v budově uložená bomba, která brzy vybuchne. Za její deaktivaci požadoval přístupová hesla k internetov­ým stránkám školy. „Aby své výhrůžky umocnil, přiložil k e-mailu fotografii tištěného spoje s tím, že je to část uvedené bomby. Jelikož nebylo na místě cokoli podcenit, musela být celá budova evakuována a na místo vyrazily všechny složky integrovan­ého záchrannéh­o systému,“uve- dl policejní mluvčí Jan Daněk. Při prohlídce budovy policisté žádnou nálož nenašli.

Policie vyrazila na místo hned o dva dny později, kdy sám mladík zavolal na tísňovou linku a oznámil, že ve škole vybuchne bomba. „Opět musela být provedena evakuace celého objektu a následná pyrotechni­cká prohlídka, která byla opět negativní,“doplnil Daněk.

Mladého vyděrače dopadli policisté ve středu, ke všemu se při výslechu přiznal. Uvedl, že chtěl před rodiči utajit, že na škole už nestuduje. V jednom ze dvou dnů, kdy vyhrožoval bombou, se totiž konaly třídní schůzky. „Mladík si vyslechl sdělení obvinění ze spáchání trestných činů šíření poplašné zprávy a vydírání, za což v případě odsouzení hrozí až čtyřletý trest odnětí svobody,“řekl mluvčí. (eb)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia