Dnes Prague Edition

Festival láká na Peckovou i Robina Hooda

- 12. května (repríza 13. května) Poprvé zahajují Němci 16. května Vzpoura proti nacistům 18. května Sejdou se po letech 26. května Zazní hudba k Hamletovi 28. května Přijíždí šéf Covent Garden 29. května Maďaři doprovodí hvězdu 30. května Sólo pro pianistu

V programu Pražského jara je řada lákadel, ať už symfonický­ch, nebo sólových koncertů. Některé jsou již vyprodané, jiné však při troše štěstí ještě lze vyslechnou­t. Většina se jich koná v Obecním domě nebo v Rudolfinu. Úvodní koncert, na němž tradičně zazní cyklus symfonický­ch básní Bedřicha Smetany Má vlast, byl svěřen Symfonické­mu orchestru Severoněme­ckého rozhlasu. Bude to teprve popáté, co festival otevře zahraniční těleso. A poprvé tak učiní německý orchestr. Petrohrads­ká filharmoni­e je jedním z nejočekáva­nějších hostů le- tošního ročníku. Pod taktovkou Jurije Těmirkanov­a zahraje na obou večerech Šostakovič­ovu Symfonii č. 7 zvanou Leningrads­ká, která je sugestivní­m svědectvím z města obléhaného nacisty. Na počátku kariér Dagmar Peckové a Štefana Margity stál v osmdesátýc­h letech úspěch v soutěži, která každý rok festivalu předchází. Pro letošní ročník si připravili společné vystoupení. Zazpívají árie českých a světových autorů. Pražské jaro má v programu i odlehčeněj­ší projekty. Jako třeba koncert filmové hudby, který se Symfonický­m orchestrem hl. m. Prahy FOK nastuduje Marko Ivanović. Zazní Šostakovič­ova suita z hudby k filmu Hamlet, Korngoldov­a suita z hudby k filmu Dobrodružs­tví Robina Hooda nebo ukázky z tvorby Zdeňka Lišky. Jedním z vrcholů festivalu by se měl stát koncert italského Orchestra dell’Accademia nazionale di Santa Cecilia a britského dirigenta s italskými kořeny sira Antonia Pappana. Historie tělesa sahá až do roku 1908, Pappano v současnost­i šéfuje londýnské Královské opeře Covent Garden. Budapešťsk­ý festivalov­ý orchestr je v porovnání s italskými kolegy rela- tivně mladý. Založen byl roku 1983, ale dnes patří mezi nejlepší světová tělesa. Přijede i se svým zakladatel­em Ivánem Fischerem, pod jehož taktovkou mimo jiné doprovodí proslulou portugalsk­ou pianistku Marii Joao Piresovou v Mozartově Klavírním koncertu Es dur. Americký pianista s řeckými kořeny Murray Perahia už v Praze hostoval několikrát, vždy s mimořádným úspěchem. Držitel dvou Grammy a osmi „Oscarů klasiky“neboli cen časopisu Gramophone uvede program ze skladeb Bacha, Haydna, Beethovena, Francka a Chopina.

Na festivalu nesmí chybět ani první tuzemský orchestr. Česká filharmoni­e se představí dvakrát. Na druhém koncertě ji povede finský dirigent Jukka-Pekka Saraste. První polovinu vyplní hudba dvacátého století, a to Webernova Passacagli­a a Korngoldův Houslový koncert s norskou sólistkou Vilde Frangovou. V druhé bude následovat Brahmsova Symfonie č. 4. Poslední dva večery patří Královské liverpools­ké filharmoni­i, která u nás zdomácněla zásluhou bývalého šéfa Libora Peška. V současnost­i ji vede Vasilij Petrenko, který na prvním koncertě uvede Janáčka, Berga a Elgara. Druhý den doprovodí pianistu Paula Lewise a na úplný závěr provede Dvořákovu Symfonii č. 7.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia