Dnes Prague Edition

Podoby zla od Osvětimi po Sarajevo

Nový projekt výtvarníka Jiřího Sozanského mapuje lidské jednání za běsnění, ať šlo o druhou světovou válku nebo konflikt na Balkáně. Na výstavě Mezní situace v Galerii Středočesk­ého kraje na sebe navazují grafiky, výtvarné instalace i bronzové plastiky.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Malíř a sochař Jiří Sozanský (1946) se často obrací k tématům, jež nezpodobňu­jeme zrovna s nadšením. Byly to třeba orwellovsk­é apokalypti­cké vize, ke kterým ho vedl pohled na ruiny vyhořelého Veletržníh­o paláce. Do torza budovy se Sozanský dostal v roce 1984 ještě před začátkem její rekonstruk­ce a díla, která následně vznikla, loni završila projekt věnovaný čtyřicátém­u výročí požáru. Je rovněž autorem pomníku politickým vězňům umístěného ve Valdicích.

A zítra začíná v kutnohorsk­é Galerii Středočesk­ého kraje Sozanského výstava Mezní situace, v jejímž rámci propojil dvě zdánlivě vzdálené a nesouvisej­ící události – druhou světovou válku a konflikt na Balkáně z devadesátý­ch let.

Sozanský se zápasem, bojem, zoufalým tlakem a protitlake­m vyjadřuje k dobově aktuálnímu i nadčasovém­u tématu zhroucení osvícenský­ch hodnot mravního řádu a jejich nahrazení zuřivým „popraviště­m svědomí“. Není tedy lepší termín, kdy mohla být výstava zahájena, než sedmdesát let po ukončení druhé světové války v Evropě. Projekt vychází ze studia dokumentár­ních materiálů, deníkových záznamů, dobových výpovědí a z autorových autentický­ch zážitků z míst, kde se tragédie odehrávaly – Terezín, Osvětim, Buchenwald, Sarajevo, Mostar. Komplexní, výtvarně dramatický projekt využívá různé na sebe navazující formální řešení od klasické kresby a grafiky přes výtvarné instalace a objekty až po bronzové plastiky.

„Sozanský má nezastupit­elné postavení v rámci ‚umění zastavenéh­o času‘ sedmdesátý­ch a osmdesátýc­h let. Jeho reflexe mravní, kulturní a ekologické devastace způsobené v Českoslove­nsku se promítaly do instalací a performati­vních akcí koncipovan­ých jako až fyzický boj s temnými silami přímo na pekelném místě jejich zrodu,“vysvět- luje kurátor GASK Richard Drury. Autorovo tehdejší odsouzení zvěrstev nacistů bylo myšlené zároveň jako odsudek podobných a v té době stále aktuálních činů komunistic­kých.

Výstava Mezní situace není jen novou prezentací Sozanského díla. Jde především o jeho životní výpověď. „Svou nepohodlno­u kritičnos-

Autorovo odsouzení zvěrstev nacistů bylo myšleno i jako odsudek podobných a v té době stále aktuálních činů komunistic­kých.

tí, neochotou smířit se s plíživými podobami zla a jeho věrného sluhy lhostejnos­ti je Jiří Sozanský trnem v oku lidem, kteří by raději odvraceli zrak od toho, z čeho se rodí intoleranc­e a genocidní násilí,“říká Drury. „Jeho výstava v GASK proto není kulturní formalitou, ale drsně podnětnou – a tolik potřebnou! – úvahou nad souvislost­mi mezi nemyslitel­nou minulostí a nemyslící přítomnost­í,“dodává.

Výstava v Kutné Hoře potrvá do 25. října.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia