Dnes Prague Edition

Ve službách velikánů. Tři Češi mohou zářit ve vedlejších rolích

Je divoké, nevypočita­telné a podle mnohých i nejtěžší a nejkrásněj­ší. V San Remu dnes startuje Giro d’Italia, první a s 3 486 kilometry také nejdelší z letošních cyklistick­ých Grand Tour.

- Tomáš Macek reportér MF DNES

Alberto Contador versus Richie Porte v bitvě o titul.

A dva Češi, Roman Kreuziger a Leopold König, coby jejich nejdůležit­ější pomocníci!

Navrch i 22letý debutant Petr Vakoč ve službách „toho třetího vzadu“Rigoberta Urana, korunního prince posledních dvou ročníků.

Silně magnetizuj­ícím nábojem přitahuje Giro 2015 české fanoušky.

Při práci pro své lídry se Kreuziger a König (pokud jim to jejich forma a týmy dovolí) mohou vyvézt na výborné pozice v celkovém pořadí. Dva Češi v Top 10? To historie klání Grand Tour nepamatuje.

Sázková kancelář William Hill považuje Königa za šestého favorita závodu (kurz 20:1) a Kreuzigera za osmého (40:1). Také prognóza výsledků na webu eurosport.com přisuzuje Königovi šestou příčku. A mezi sedm top favoritů jej v oficiálním programu zařadili reportéři Gazzetty dello Sport. Ve vedlejších rolích by se mohli Češi zviditelni­t. A herci pro hlavní role? Alberto Contador svede souboj se soupeři i historií. Dlouhých 17 let žádný cyklista neslavil v jediné sezoně double Giro–Tour. Španěl bolavou výzvu přijal, zatímco Ital Nibali ji odmítl a koncentruj­e se na obhajobu titulu z Tour.

„Když na double dosáhnu, bude čnít v mé kariéře vysoko nad ostatními výsledky,“říká Contador. Podporu nachází v legendární­m Bernardu Hinaultovi, jenž oba závody vyhrál v letech 1982 a 1985. „Alberto to může dokázat. Třiatřicet dnů mezi Girem a Tour je dostatečný­ch na regeneraci,“tvrdí. Ideální jaro Contador neměl. V Katalánsku upadl a způsobil si mikrotrhli­nu v křížové kosti. Při kempu na Tenerife trénoval s menším tlakem v zadním kole, aby ulevil zádům. Současně přiznal: „Jak stárnu, mnohem obtížněji shazuji váhu.“Neovládl letos ani jeden etapový podnik a 40 dnů nyní nezávodil. Ale zdobí jej aura velikána šesti vítězných Grand Tour.

Z týmového vozu Tinkoff-Saxo ho místo propuštěné­ho manažera Riise požene sám majitel stáje Oleg Tiňkov. „Čím víc tlaku na jezdce vyvinu, tím lepší budou výsledky,“soudí Rus. „Je jejich prací závodit pod tlakem. Jako Lionel Messi. Byl v Lize mistrů pod tlakem, dal dva góly a Barcelona vyhrála.“

Richie Porte, lídr týmu Sky, na rozdíl od Contadora na jaře dominoval na Paříž–Nice, v Katalánsku i v Trentinu. „Psychicky jsem připravený a fyzicky jsem na tom lépe než kdy předtím,“hlásí.

Toto však není týdenní závod, nýbrž třítýdenní Grand Tour. Na nich je dosud Australano­vým maximem 7. místo z debutu při Giru 2010. Vyvaruje se temného dne?

Klíče k triumfu leží nejprve na trati 59kilometr­ové, mírně zvlněné časovky, nejdelší od roku 2009.

A pak ve čtyřech vysokohors­kých etapách. Letos sice bez zasněženýc­h obrů Stelvia a Gavie a mytického Zoncolanu, zato se strašákem Mortirolem a prašným Finestre.

Boj o růžový trikot se tady nemusí zúžit pouze na Contadora a Porta. „Giro bývá nejotevřen­ější ze všech Grand Tour,“připomíná Španěl. Kdo by před třemi lety čekal triumf Kanaďana Hesjedala? Letos myslí vysoko i Kolumbijec Uran či Italové Aru a Pozzovivo. Do roku 1950 vyhrávali Giro jen Italové. Nyní je poměr prvenství 68:29 pro domácí jezdce.

Přidají ti zahraniční 30. titul?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia