Dnes Prague Edition

Serena pokořena. Vzkříšená Kvitová zdolala jedničku

- — Karel Knap

Z hustých únorových splínů se tenistka Petra Kvitová vznesla až do květnové euforie.

Před čtvrtrokem postrádala chuť i sílu mořit se na kurtu a trmácet se po světě, takže si nařídila měsíční prázdniny. V pátek dobyla jedno z největších vítězství své kariéry. A zase ukázala, že pouze nebe omezuje její schopnosti, když je v ráži.

V semifinále skvěle obsazeného podniku v Madridu na šestý pokus poprvé v životě zdolala Serenu Williamsov­ou 6:2, 6:3 a dnes se o trofej utká s Ruskou Kuzněcovov­ou, jež překvapivě vyřadila krajanku Šarapovovo­u. „Výhra potěší, ale nechci si ji nějak moc užívat. Ještě mám před sebou finále,“řekla Kvitová.

Na okruhu WTA je její vítězství převratnou událostí. Vždyť světová jednička Williamsov­á letos až do včerejška neztratila ani zápas.

Do bitvy s Kvitovou si přinesla sérii 27 utkání bez porážky.

Na madridské antuce předtím vyhrála 19 partií v řadě.

A na akcích úrovně Premier Mandatory (hned pod grandslamy) měla šňůru 50 triumfů, jež začala na Miami Open 2012. Pak na Santanově dvorci napálila bekhend do sítě a zklamaně vydechla. „Jsem unavená. Špatně jsem se hýbala. Nebyla jsem Serenou,“pravila.

Její vládnutí aspoň na chvíli povolilo. Češka zaťala pěsti a otočila se na kouče Kotyzu tleskající­ho na tribuně. „Nebyl to Serenin ideální výkon,“říkala v přenosu stanice BT Sports legendární Martina Navrátilov­á. „Často byla pod tlakem. Ale Petra si zaslouží uznání. Útočila přes soupeřčin druhý servis. Nikdy se vážně nerozklepa­la.“

Kvitová vedla dokonce už 6:2, 5:1 a 30-0. Schylovalo se k ukrutnému debaklu, Williamsov­á se jako mnohokrát v minulosti odmítala vzdát.

Ve 3. kole v Madridu měla proti ní Běloruska Azarenková při vlastním servisu tři mečboly za stavu 6:5 a 40-0 ve třetím setu. Američanku však nedokázala dorazit.

To blondýna z Fulneku jí závěrečnou vzpouru nepovolila. „Hrála dobře,“řekla o ní 33letá Williamsov­á. „Šla do toho naplno při každém podání i returnu. Dala jsem pár druhých podání rychlostí 175 kilomet- rů za hodinu a ona mi je zabíjela.“

Kvitová potřetí v kariéře přemohla žebříčkovo­u jedničku (předtím Safinovou a Wozniackou).

Ač riskovala (25 vítězných úderů), docela málo kazila (14 nevynucený­ch chyb). Světová čtyřka potvrdila, že ji zimní přestávka vzpružila. A že jí rychlá madridská antuka sedí. Na jaře 2011 tu získala titul.

Finále umí, o čemž svědčí bilance 15–5. Kuzněcovov­ou skolila třikrát ze čtyř střetnutí. Navrátilov­á ji označila za favoritku. Teď to jen potvrdit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia