Dnes Prague Edition

Sparta–Plzeň: zápas o titul

Pražský tým musí vyhrát o tři góly, aby měl vše ve svých rukou

- Petr Šedivý fotbalový redaktor iDNES.cz

Na tom, jak se jim dnes večer bude dařit, závisí osud fotbalové ligy. Sparťanský útočník David Lafata se bude snažit pokořit plzeňského brankáře Matúše Kozáčika, a ještě tak zachránit pro svůj tým naději na titul. Zatím má navrch Plzeň, ale dnešek může všechno otočit.

Schyluje se k dramatické fotbalové bitvě. Proti sobě se na Letné postaví dva nejlepší týmy posledních let. Úřadující mistr Sparta hostí Plzeň, která má v čele tabulky tříbodový náskok. „Ten zápas rozhodne, jestli bude hotovo, nebo to ještě uděláme zajímavé,“hlásil sparťanský kapitán David Lafata.

A plzeňský brankář Matúš Kozáčik dodal: „Čeká nás nejdůležit­ější zápas jara. Bude těžký, ale pokud bychom ho zvládli, tak bychom se titulu hodně přiblížili.“

I minisouboj těchto třicátníků může rozhodnout. Oba jsou tahouni týmu, spoluhráči na ně spoléhají. Proti sobě se postaví útočná jednička české reprezenta­ce a gólmanská jednička Slovenska. Anebo: nejlepší střelec v historii samostatné ligy a jeden z nejuznávan­ějších brankářů soutěže.

Poprvé na sebe narazili až v říjnu 2006, ač oba hrají ligu mnohem déle. Lafata se tehdy neprosadil, ale „jeho“Jablonec i tak remizoval na Slavii 2:2.

Od té doby se potkali ještě čtyřikrát. Lafata se proti Kozáčikovi trefil jen jednou. Na jaře 2013, kdy už oba působili ve svých současných týmech, zařídil vítězství 1:0. Teď do- jde na vzájemný ligový souboj číslo šest. Přestože stojí proti sobě a mezi oběma kluby panuje obrovská rivalita až nepřátelst­ví, vzájemně se respektují.

„Je dobrý,“usmál se Lafata, když měl popsat Kozáčikovy přednosti. „Jednička v Plzni, to samo už je známka obrovské kvality.“

Podobně mluvil také Kozáčik: „Sparta má v ofenzivě víc hráčů, na které se může spolehnout. Celkově je ofenzivně laděná a má velkou útočnou sílu. Ale když se ptáte na Lafatu, tak je důrazný, poctivý. A to se na jeho hře projevuje.“

Mimochodem, slovenský brankář má i sparťansko­u minulost. Na Letnou přestoupil v létě 2007 ze Slavie a většinou plnil roli dvojky. Ale v závěru jara 2010 musel do brány místo zraněného Jaromíra Blažka a dotáhl Spartu k titulu.

„Je to jeden z klubů, ve kterém jsem během kariéry působil. Před vzájemnými zápasy si to vybavím,“říká Kozáčik. „Odcházel jsem, když jsme vyhráli titul. Prožil jsem tam kus života a vzpomínám v dobrém.“

Tři roky nato přidal ke sparťanské­mu titulu plzeňský, na kterém už měl zásadní podíl. Teď může slavit znovu. Vychytá-li Lafatu a pomůže k vítězství, získá Plzeň už náskok šesti bodů, který by tři kola před koncem byl zřejmě rozhodujíc­í.

Naopak sparťanský kanonýr může zařídit, aby závěr soutěže byl ještě dramatický. Sparta nutně potřebuje vyhrát. A nejlépe o tři góly, aby smazala bodové manko i porážku 0:2 z prvního vzájemného utkání. Takže: Lafata, nebo Kozáčik? Kdo z nich se bude večer radovat? Výkop ligového finále je v 19.15.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA a Václav Šálek, ČTK ?? Sparťanský kapitán David Lafata (vlevo) vstřelil 17 gólů a vede tabulku kanonýrů. Brankář Matúš Kozáčik vychytal v Plzni už 12krát nulu. Kdo uspěje dnes?
Foto: Michal Sváček, MAFRA a Václav Šálek, ČTK Sparťanský kapitán David Lafata (vlevo) vstřelil 17 gólů a vede tabulku kanonýrů. Brankář Matúš Kozáčik vychytal v Plzni už 12krát nulu. Kdo uspěje dnes?
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia