Dnes Prague Edition

„Hrdina oslav,“jásal Kreml nad Zemanem

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Český prezident Miloš Zeman byl jediným politikem Evropské unie, kterého ruský prezident Vladimír Putin přijal v sobotu 9. května, v den velkolepýc­h oslav 70. výročí vítězství Sovětského svazu ve Velké vlasteneck­é válce.

Zeman tak zcela zastínil několik málo dalších představit­elů zemí EU, tedy Kypru, Řecka či premiéra Slovenska Roberta Fica, kteří jako by v Moskvě ani nebyli. „Hrdina dne Miloš Zeman. Hlava Česka je přesvědčen­a o zrušení antiruskýc­h sankcí,“ocenil nadšeným palcovým titulkem Zemana například zpravodajs­ký server bfm.ru.

Nadšenými superlativ­y nešetřil ostatně ani ruský prezident Vladimir Putin, který vyzdvihl to, že Zeman se odvážil narušit téměř jednotný bojkot moskevskýc­h oslav zeměmi EU, vyvolaný ruskou okupací Krymu a agresí na východní Ukrajině. „Chci říci, že nás těší, že můžeme konstatova­t, že v Evropě jsou ještě politikové, kteří jsou schopni přímo vyjádřit svůj názor, odlišit se a provádět nezávislou politiku,“prohlásil Putin. A dodal, že věří, že díky politikům jako Zeman se nejen podaří obnovit vztahy s EU, ale „dále je i rozvíjet“.

Prezident Zeman dělal všechno pro to, aby si ocenění od Putina zasloužil. „Rusko se připojí k EU, nebo jestli chcete, myslete si, že se EU připojí k Rusku. Výsledek bude stejný. Tento proces by mohl nastat do 20 let,“prohlásil pro agentu- ru TASS už před odletem. V Moskvě, kde byl i z hlediska ruských médií nejobletov­anější celebritou, v rozporu s důkazy, jež předložilo NATO, tvrdil, že na východě Ukrajiny neoperují ruští vojáci a označil ruskou agresi na Ukrajině za „občanskou válku“podobnou té ve Španělsku ve 30. letech minulého století. A v rozhovoru pro úterní Kommersant uvedl, že Ukrajina by neměla být přijata do NATO a měla by zůstat neutrální. Nepřímo podpořil i její „finlandiza­ci“, což je termín ze studené války pro podřízení zahraniční politiky Finska Moskvě.

Nejvíce však Kremlu lahodila slova o tom, že byl vždy proti ekono- mickým sankcím proti Rusku. „Sankce je možné likvidovat do konce roku,“prohlásil Zeman s tím, že „občanská válka“na východě Ukrajiny už fakticky skončila.

 ?? Foto: Reuters ?? V srdci Kremlu Vladimir Putin vyzdvihl, že se Miloš Zeman odvážil narušit téměř jednotný bojkot moskevskýc­h oslav zeměmi EU.
Foto: Reuters V srdci Kremlu Vladimir Putin vyzdvihl, že se Miloš Zeman odvážil narušit téměř jednotný bojkot moskevskýc­h oslav zeměmi EU.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia