Dnes Prague Edition

Benátčané platí jedenáctkr­át méně než turisté

- Lucie Suchá redaktorka MF DNES Stěžuje si v Bruselu

Jsou to vlastně drobnosti. Navštívíte cizí město a potřebujet­e se dostat z nádraží. Vezmete si lodní taxi. Jste přece v Benátkách. Vy i partner se připojíte na veřejnou wi-fi. Dvakrát si zaskočíte na veřejnou toaletu. A nakonec s partnerem a dvěma dětmi navštívíte Dóžecí palác, jednu z nejvýznamn­ějších benátských památek. Den to nebyl nijak nabitý, a přesto vám z peněženky zmizelo přesně 136 eur.

Pokud si však totožný den naplánuje stejně početná rodina, která v Benátkách bydlí, zaplatí téměř jedenáctkr­át méně: 12,4 eura. Že by znalost prostředí? Ne. Dvojí ceny.

Dvojí ceny jsou však v Evropské unii zakázány a Evropská komise také už podle italského listu La Stampa obdržela stížnost od belgického turisty, který žádá prošetření případu. „Evropské smlouvy zavádějí svobodu pohybu a stejný přístup ke všem obyvatelům Unie. Už v roce 2003 byla Itálie upozorněna na rozdílné ceny v muzeích, které byly založené na národnosti návštěvník­ů,“napsal Belgičan. „Představte si, kdyby to udělala Paříž, Londýn nebo Řím,“citoval jej italský server thelocal.it.

Jako příklad dvojích cen uvedl právě ten z úvodu článku. Zatímco za návštěvu Dóžecího paláce místní vůbec neplatí, turisty vyjde na 18 eur na osobu. Zdarma je pro místní i wi-fi, zatímco přespolní musí platit pět eur za jeden přístup. Toaleta vyjde místní na 0,25 centu, turisty na 1,5 eura. Za cestu vodním busem platí Benátčané 1,3 eura, ostatní sedm eur na osobu. I muzea jsou pro místní v určitý den v týdnu zdarma. A tak dále.

Otázkou však je, zda Evropská komise něco zmůže. La Stampa totiž oslovila Fiorina Franca, ředitele benátské městské dopravy, který se hájí tím, že rozdíl cen není mezi místními a cizinci, ale mezi těmi, kteří jezdí pravidelně, a mají tak zlevněné jízdné, a příležitos­tnými cestujícím­i.

Nicméně ona karta, která slevu pravidelný­m cestujícím umožňuje, stojí 10 eur pro rezidenty, dvakrát více pro ty, kteří ve městě pracují, a pětkrát více pro ostatní.

A možná, že si Benátčané výjimku zaslouží. Minimálně si to myslí. Už proto, že podle nich není vzhledem k ohromnému počtu turistů v Benátkách prakticky k žití a dvojí ceny jsou pro ně určitou odměnou.

„Turismus je jako tsunami požírající město. Benátky každoročně navštíví podle oficiálníc­h statistik 22 až 25 milionů lidí, podle těch neoficiáln­ích dokonce 30 milionů. Dvojí ceny jsou menším zlem a určitým ulehčením pro těch 59 tisíc, kteří žijí v centru města, jež se mění v Disneyland,“řekl listu La Stampa Silvio Testa, Benátčan a spoluzakla­datel konzervati­vního protestníh­o hnutí bojujícího proti velkým luxusním parníkům působícím ve městě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia