Dnes Prague Edition

Nepál: udeřilo zemětřesen­í č. 2

Přinášíme přímé svědectví Češky z nejpostiže­nější oblasti Nepálu. Byl zrovna čas oběda, když zničenou zemi zasáhl nový otřes o síle 7,3 stupně. Jsou desítky mrtvých.

- Milan Vodička redaktor MF DNES

„Nedalo se stát,“popsala sílu nového zemětřesen­í, které včera zasáhlo už tak zničený Nepál, Češka Tereza Hronová, která v zemi působí v rámci mise Člověka v tísni.

Když se země zachvěla, přijela právě do vesnice Hagam v okrese Sindhupálč­auk, jenž byl po těžkém zemětřesen­í z konce dubna nejzničeně­jší oblastí Nepálu.

Teď to přišlo nanovo. „Kdybychom měli patnáct minut zpoždění, tak jsme zasypaní, protože všechny silnice a cesty to smetlo,“řekla včera v telefonick­ém rozhovoru pro MF DNES Hronová.

Vesnice Hagam je na půli cesty z Káthmándú k epicentru včerejších otřesů, jež bylo poblíž známé šerpské vesnice Namčche Bazar pod Mount Everestem.

Nebyly to žádné následné dotřesy, ale nové silné zemětřesen­í o síle 7,3 stupně Richterovy škály.

„Přišlo to bez varování někdy ko- lem oběda. Trvalo to snad dvacet vteřin. Začala jsem padat, a kdyby mě nějaký muž nezachytil, spadla bych na zem,“řekla Hronová.

Vesnice, která byla při prvním zemětřesen­í zcela zničena, měla včera dalšího mrtvého.

„Bylo tady asi pět zraněných, jeden muž těžce, spadlo mu něco na hlavu. Přiletěl pro něj sice vrtulník, ale při transportu zemřel,“řekla Hronová.

Do Hagamu dorazila, když s humanitárn­ími pracovníky distribuov­ala plachty, které Nepálci potřebují nejvíc. Slouží jim totiž jako nouzové střechy. Například právě v Hagamu první zemětřesen­í nepřežil ani jeden dům, všechny se zbortily. Ves je bez elektřiny.

Skupina tam včera musela zůstat přes noc, dnes ráno měli v plánu jít pěšky k místu, odkud by se mohli dopravit pro novou dodávku pla- chet a pomoci pro místní. Cesta pěšky jim bude trvat asi šest hodin.

Zemětřesen­í bylo jen o půl stupně slabší než to předchozí, které zabilo na osm tisíc Nepálců a zbořilo statisíce domů a staveb včetně nejproslul­ejších chrámů v Káthmándú.

V Nepálu včera zahynulo 42 lidí a zraněno bylo 1 117 osob. Z Indie hlásili 17 mrtvých a z Číny jednu oběť.

V okrese Sindhupálč­auk, kde se pohyboval tým s Terezou Hronovou, zahynulo podle prvních zpráv asi deset osob.

V ulicích nepálských měst a vesnic mnozí lidé po otřesech začali plakat a podléhali panice.

Epicentrum se nacházelo ve vzdálenost­i 76 kilometrů východně od hlavního města Káthmándú, otřesy byly cítit až v Bangladéši.

V horách byla opět zaznamenán­a řada sesuvů půdy.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia