Dnes Prague Edition

Nová daň na auta: za spotřebu a výfuk

Stát chce na silnice dostat nová, ekologičtě­jší auta. K jejich nákupu chce lidi finančně motivovat. Ve hře je i nové šrotovné.

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Lidé, kteří si koupí auto s velkou spotřebou a emisemi, budou v příštích letech dotovat ty, kteří budou jezdit v úspornější­ch vozech. Možná už od poloviny roku 2017.

Počítá s tím ministerst­vo průmyslu a obchodu v návrhu „Národního plánu čisté mobility“. Ten má pomoci k tomu, aby se auta podílela v budoucnu výrazně méně na znečištění ovzduší.

Jde o velké přiblížení daňové politice některých západoevro­pských zemí, kde se platí za provoz auta silniční daň podle znečišťová­ní vzduchu. Podobný systém je už ve Francii, kde například stát dotuje nákup aut s emisemi do 60 gramů CO2 na kilometr čtyřmi tisíci eur. V Česku by šlo o tisíce korun.

Podle ministerst­va by nemělo opatření zvýšit náklady státu: nakupující méně úsporných aut by dotovali nákupy těch zelenějšíc­h. Zatím není jasná hranice, od jaké částky by se už nákup auta jednorázov­ě dotoval, a od jaké by se naopak doplácelo.

Například v Německu se platí roční silniční daň z každého osobního auta. Výše daně se liší podle paliva, obsahu motoru a emisí. Hranicí zpoplatněn­í je 95 gramů CO2 na kilo- metr, což je objem, do něhož se vejdou hlavně menší vozy.

„Jako doplňkové opatření bude zváženo zvýšení bonusu v případě souběžného předložení dokladu o ekologické likvidaci vozidla,“uvádí ministerst­vo v návrhu. I proto se dlouhodobě takové dotaci říká šrotovné, i když zejména automobilk­y toto slovo nerady používají.

Stát chce přispět k omlazení vozového parku. „Z naší strany byl motivační příspěvek navrhován v rozmezí tří až pěti tisíc korun. Proběhla však diskuse o možnosti případného navýšení příspěvku při nákupu ekologičtě­jšího vozidla,“uvedl ředitel Sdružení automobilo­vého průmyslu Antonín Šípek.

Podle něj je těžké odhadovat, zda by poplatky odradily lidi od nákupu většího auta. „Je to otázka kupní síly. Kdo má peníze na velké auto, tak si ho bude chtít koupit i tak,“říká Šípek.

Zkušenosti z některých zemí však ukazují, že lidé při poplatcích zvažují více to, jak velké vozy potřebují. Například v Nizozemsku je nejprodáva­nější Renault Clio, tedy malé auto. Ve většině zemí vedou prodeje spíše větší vozidla nižší střední třídy.

V Česku roste stále průměrné stáří vozového parku, v poslední době roste navíc dovoz ojetin starších deseti let ze zahraničí. Tím neklesá objem škodlivých látek, především pak oxidů dusíku.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia