Dnes Prague Edition

Ani po Nagygate korupce neubylo, míní lidé

- Martin Biben reportér MF DNES Chybí systém proti korupci

V Česku je dva roky od vypuknutí aféry Nagygate stále stejné korupční prostředí, míní podle exkluzivní­ho průzkumu agentury Median pro MF DNES většina lidí.

Zdánlivě zcela pesimistic­kou zprávu však experti vykládají jako změnu k lepšímu. V podobném průzkumu z roku 2013 totiž téměř tři čtvrtiny Čechů mínily, že se korupční poměry v zemi neustále zhoršují, a pě- tina věřila, že je uplácení stále stejné. Dnes vidí zhoršení jen 21 a stagnaci 56 procent.

„V roce 2013, na konci Nečasovy vlády, když jsme dělali podobný průzkum pro Českou televizi, měli lidé jasný pocit, že se korupce stále zhoršuje. Nynější výsledek ukazuje na jednoznačn­é zlepšení vnímání oproti minulosti,“uvedl zpracovate­l průzkumu Daniel Prokop z agentury Median. Skoro třetina lidí navíc vidí pozitivní posun v ochotě vyšetřovat významné a mocné politiky a byznysmeny. Vliv na to měly nejspíš případy Davida Ratha, Petra Nečase i podnikatel­e Romana Janouška.

To, že se prohlubová­ní pocitu – je stále hůř – zastavilo, je podle Prokopa sociologic­ky významná změna, ale vládnoucí garnitura se z ní radovat nemůže. „Vláda si nemůže říci, že by se jí něco zásadního povedlo, když je korupce stále stejná. To není něco, proč by ji lidé znovu volili,“řekl sociolog.

Jeden z garantů projektu Rekonstruk­ce státu, který se snaží prosadit přijetí klíčových antikorupč­ních zákonů, Pavel Franc, navíc připomíná, že současná vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL v boji proti systematic­ké korupci nijak nepokročil­a. „Je dobře, že lidé korupci vnímají, i když tu už dva roky nebyl otevřen žádný velký případ. Došlo totiž jen k narušení některých vazeb, ale k žádným systémovým opatřením. Vláda a její poslanci se přitom k prosazení protikorup­čních systémovýc­h opatření jasně zavázali. Stále se ale nedaří,“řekl Franc.

Z průzkumu vyplývá i jistý rozpor mezi tím, že lidé sice oceňují stíhání některých mocných, ale zároveň si velká část myslí, že provázání byznysu s politikou a vliv kmotrů na politiky se nijak nezlepšuje, nebo spíše zhoršuje.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia