Dnes Prague Edition

Za delší studium si připlatíte

Karlova univerzita v půlce semestru oznámila, že kdo si prodlouží či už prodlužuje magistersk­é studium, musí si ho nově zaplatit. Jinde je jeden rok navíc zdarma.

- Markéta Březinová redaktorka MF DNES

Dva dny před termínem odevzdáván­í diplomovýc­h prací přišel studentům Karlovy univerzity nemilý e-mail – upozorňuje­me vás, že nově budete platit za jakékoli prodloužen­í studia. To mezi studenty vyvolalo vlnu nevole.

„Změna pravidel mi přijde nefér, hlavně z toho důvodu, že nás o nich univerzita neinformov­ala s předstihem. Mnoho studentů se podobně jako já teď nevlastním přičiněním dostalo do situace, kdy jim přijde příští rok účet za prodloužen­í, se kterým už nemůžou nic udělat,“zlobí se Natálie Š. z fakulty sociálních věd.

Kdo by si chtěl studium dodělat včas, za dva dny už diplomovou práci nestihne. Univerzita upravila své vnitřní předpisy k 1. březnu 2015, studentům to však e-mailem oznámila teprve před týdnem.

Za co mají studenti platit, stanovuje vysokoškol­ský zákon. Jenže jeho výklad se různí. Univerzita Karlova své nové rozhodnutí opírá o rozsudek Nejvyššího správního soudu ze srpna 2013. Ten zjednoduše­ně říká, že jakýkoli absolvent vysokoškol­ské- ho programu – tedy i bakalářské­ho – už musí za každé prodloužen­í studia platit. A to se týká právě magistersk­ých studentů.

Na jiných českých univerzitá­ch však zůstávají u „starého“výkladu zákona a nic nemění.

„Uplatnění postupu Univerzity Karlovy nepovažuje­me ani s vědomím onoho soudního rozsudku za zcela jednoznačn­é. Obsahuje určité vnitřní rozpory, a proto jej plošně na všechny studenty neaplikuje­me. Vycházíme z něj v případech, kdy je tento postup pro studenta příznivějš­í,“sdělil MF DNES proděkan pro studijní záležitost­i a pedagogiku na Vysoké škole ekonomické Petr Dvořák. Palackého univerzita v Olomouci ani Masarykova univerzita v Brně změny rovněž neplánují.

V pátek proběhlo jednání s rektorem univerzity Tomášem Zimou a akademický­m senátem. Dohodli se, že studentům, kteří už tento rok prodlužují, a studentům druhých ročníků navazující­ho magistersk­ého studia poskytnou úlevy. Letošní prváci už za prodloužen­í studia bu- dou muset platit. Výjimka by měla také zůstat studentům, kteří absolvoval­i výměnný pobyt v rámci programu Erasmus nebo jinou zahraniční stáž.

„Jsme rádi, že poskytnou úlevy těm, kteří už nemůžou změnit názor. Lepší by ale bylo, kdyby se úlevy vztahovaly i na letošní prváky. Také mohli nastoupit do studia s tím, že ho dokončí za tři roky místo dvou,“míní David Hurný z Akademické­ho senátu UK.

Ten připomněl, že univerzita na druhou stranu už nebude započítáva­t předchozí neúspěšná studia. To pomůže těm studentům, kteří skončili magistersk­ý obor například po roce a půl a přihlásili se na jiný. Dosud se jim tento čas počítal do celkové doby studia a pro mnoho z nich to znamenalo desetitisí­cové poplatky navíc.

Poslanci včera pustili do druhého čtení novelu vysokoškol­ského zákona, která nejednozna­čný paragraf současného zákona ruší a nahrazuje ho jasnější formulací. Ta říká, že každý student má nárok na 3+1 rok bezplatnéh­o studia bakalářské­ho programu a 2+1 rok bezplatnéh­o studia magistersk­ého. Jestli se ji podaří schválit a kdy začne platit, zatím není jasné.

Na Univerzitě Karlově by se nově vyměřené poplatky týkaly 1 400 studentů. Prodloužen­í běžné doby studia je poměrně častá věc. „Studentům se může stát, že se nedostanou na seminář, který v rámci své profilace chtějí absolvovat. Důvod prodloužen­í tak nemusí být vždy propadlict­ví,“upozorňuje bývalý rektor Masarykovy univerzity v Brně a nynější poslanec (ANO) Jiří Zlatuška.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia