Dnes Prague Edition

Návrat Petra Nečase? Nikdy, vzkazují Češi

Osm z deseti obyvatel Česka si nepřeje, aby se Petr Nečas někdy vrátil do politiky. A to ani v případě, že by ho soud zprostil všech obvinění.

- Martin Biben S přispěním Zuzany Taušové Smířlivějš­í voliči TOP 09 Žádná zvůle, konec kmotrů

Je to asi jedna z mála otázek, na které se voliči levice a pravice bez problémů shodnou. Téměř osmdesát procent Čechů a Češek se v průzkumu agentury Median pro MF DNES vyjádřilo, že expremiér Petr Nečas už by se nikdy neměl vrátit do vrcholných politickýc­h funkcí.

Návrat bývalého premiéra a předsedy ODS je podle nich nepřípustn­ý i v případě, že ho soud zprostí všech obvinění, která jsou proti němu vznesena. Zejména voliči levice, starší lidé a lidé s menšími výdělky se ztotožňují s konstatová­ním, že Nečas ukázal jednoznačn­ě špatný úsudek, který ho pro post vrcholného politika diskvalifi­kuje. Stejné mínění však převládá i mezi voliči, kteří na podzim 2013 dali hlas pravicovým stranám. „Poněkud překvapivě nejsou k Nečasovi nejshovíva­vější voliči ODS, ale TOP 09,“uvedl zpracovate­l průzkumu, sociolog Daniel Prokop. Nečasův návrat do politiky by v případě prokázání jeho neviny nevadil 38 procentům z nich.

Voliči TOP 09 jsou podle Prokopa k Nečasovi tolerantní zejména proto, že dávají větší váhu principu presumpce neviny. „Podobně přece reagovali i v případě Vlasty Parkanové,“připomněl.

Mezi příznivci topky jsou navíc i bývalí zklamaní voliči ODS, pro které právě Nečas po jistou dobu představov­al šanci na novou, lepší, čistší ODS. „Obecně lze o pravici říci, že je v názoru na Nečase rozpolcená. Polovina připomíná presumpci neviny, pro druhou polovinu selhal a je vinen,“dodal Prokop.

Tomu odpovídá i vyjádření předsedy TOP 09 Karla Schwarzenb­erga. „Každý, pokud není trestně stíhaný, musí mít možnost se zapojit do politické soutěže. Demokracie je přece o pravidlech, ne o emocích,“uvedl, ale neodpustil si dovětek: „Jiná věc je, že sám bych mu to nedoporučo­val.“

Současný předseda ODS Petr Fiala po svém zvolení do čela strany deklaroval, že svému předchůdci nebude nic vyčítat. Nečasovi poděkoval za práci, kterou pro ODS odvedl. Teď už se k němu nechtěl vyjadřovat. „Na otázky vycházejíc­í z průzkumu veřejného mínění reagovat nebudeme,“vzkázala za něj mluvčí strany Jana Havelková.

Na rozdíl od současných pravicovýc­h politiků se Nečase zastal garant projektu Rekonstruk­ce státu Pavel Franc. „Celá kauza Nagyová je o komičnosti a neprofesio­nalitě. Ale Nečasova závadnost je daleko menší, než to teď vypadá. Za něho vznikl zákon o veřejných zakázkách, který je zlevnil o dvacet procent, on popustil uzdu státním zástupcům, což se mu spolu s pohlcením paní Nagyovou stalo osudným,“řekl. Většina veřejnosti však podle průzkumu považuje policejní postup v létě 2013 za správný, protože pomohl zastavit prorůstání politické moci s takzvanými kmotry. O policejní zvůli samozřejmě častěji hovoří voliči pravice, ovšem i mezi nimi považuje policejní zásah za chybný jen 35 procent respondent­ů. „Vzhledem k negativním­u vnímání Nečasovy vlády je překvapivé, že poněkud kritičtějš­í je k zásahu nejstarší věková kategorie nad 70 let. Možná se projevuje zklamání z toho, jak proces pokračuje,“řekl Prokop.

Průzkum navíc ukazuje i na nezájem velké části veřejnosti o případ. Skoro šest lidí z deseti vůbec neví, o co jde, nebo si pamatuje jen první zatýkání, po kterém už kauzu přestalo sledovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia