Dnes Prague Edition

Průzkum: Po Nagygate korupce neubylo

-

„Lidé asi nemají iluze, že s odchodem jedné strany (ODS) by skončil zájem politiku ovlivňovat. Ale všímají si těch dílčích, známých případů. Více věří, že když se na něco přijde, bude to vyšetřeno,“dodal Prokop.

Poměrně výrazné odlišnosti jsou ve vnímání korupce mezi voliči hlavních politickýc­h stran. Voliči vládních partají logicky hodnotí situaci v zemi lépe než voliči opozice. Ani voliči ČSSD nebo ANO však nejsou – kromě hodnocení ochoty vyšetřovat mocné – jednoznačn­ě pozitivní. Například v pohledu na provázání byznysu s politikou se i oni v průměru kloní spíše k mírně zápornému hodnocení.

Oproti tomu může překvapit výrazná odchylka mínění voličů pravicovýc­h stran, kteří jsou dokonce více kritičtí a skeptičtěj­ší než voliči KSČM. Což se týká jak ODS, tak TOP 09. „To není ani tak dáno příslušnos­tí k pravici a levici, jako spíše k vládě nebo opozici. Voliči opozice bývají nespokojen­í se všemi aspekty vládnutí. Před pěti lety by nejspíš byli ke korupci kritičtějš­í příznivci levice,“míní sociolog.

Prohlouben­í nespokojen­osti pravice mohla podle něho způsobit přítomnost Andreje Babiše a jeho ANO ve vládě. „Voliči ODS bývali obecně tolerantní k určité politické mikrokorup­ci, patří podle nich k věci, ale Babiš už je pro ně úplně jiná úroveň provázání politiky a byznysu,“míní Prokop.

Pavel Franc z Rekonstruk­ce státu navíc poukazuje na rozpor mezi slovy a činy pravicovýc­h lídrů. „Rétorika, která zní z úst Miroslava Kalouska, se poslouchá dobře. Ale už není vidět, že on byl hrobařem služebního zákona a Petr Fiala téměř pro žádný protikorup­ční zákon nehlasuje,“připomíná.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia