Dnes Prague Edition

Odsouzen na 13 let. Justiční zločin, řekl Nejvyšší soud

Nejvyšší soud zrušil Lukáši Nečesanému třináctile­tý trest za pokus o vraždu. Rozporupln­ý případ se tak vrací na úplný začátek.

- Ladislav Pošmura redaktor MF DNES

Kolem případu brutálního útoku na kadeřnici v Hořicích na Jičínsku bylo od začátku více nejasností, než bylo zdrávo. Třiadvacet­iletý Lukáš Nečesaný kvůli němu přesto skončil ve věznici Mírov. Celkem strávil za mřížemi jako obviněný a posléze odsouzený dva a půl roku. Včera přišel nečekaný zvrat. Nejvyšší soud jeho třináctile­tý trest za pokus o vraždu zrušil a celý případ vrátil znovu ke Krajskému soudu v Hradci Králové. Nečesaného pustil s okamžitou platností na svobodu.

Zatímco v soudní síni byla na Nečesaném a jeho blízkých znát velká úleva, policii a justici celá kauza ještě více zhořkla. Jisté je, že policie dosud buď nedokázala najít skutečného pachatele, který předloni několikrát udeřil rozpůleným polenem kadeřnici do hlavy a pak ji obral o deset tisíc, nebo ho vypátrala, ale nedokázala usvědčit. Soudy pak podle Nejvyššího soudu poslaly za mříže člověka, proti kterému nebylo dost důkazů.

„Dospěli jsme k názoru, že při jednání Vrchního soudu v Praze i Krajského soudu v Hradci Králové byl porušen zákon v neprospěch obža- lovaného. Pokud soud nenajde dostatek důkazů proti obžalované­mu, nebude ho moci odsoudit,“uvedl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knöttig.

„Soudy si zcela účelně vybraly ze spisu to, co se jim hodilo a bylo v neprospěch obžalované­ho, a naopak přehlédly to, co bylo v jeho prospěch,“podotkl předseda senátu Nejvyššího soudu Jan Bláha.

Proti Nečesanému policie měla jen několik nepřímých důkazů: svědectví člověka, který ho viděl krát- ce před útokem do kadeřnictv­í vcházet, a pak hlavně pachové stopy z místa činu.

Obhajoba je od začátku zpochybňov­ala. Nečesaný nepopíral, že v kadeřnictv­í byl. Tvrdil však, že se tam chtěl pouze nechat ostříhat. Sám se policii přihlásil jako svědek a detailně popsal celý svůj den. Na jeho oblečení se nenašla jediná stopa po krvi. Původní popis útočníka, který poskytla kadeřnice, mu vůbec neodpovídá.

Za synovu nevinu dlouhodobě bo- juje jeho otec Luděk Nečesaný, který je ředitelem liberecké nemocnice. Před rokem podle svých slov „vyhlásil policii válku“a tvrdil, že záměrně falšovala důkazy.

„Náš syn si v uplynulých více než dvou letech přehodnoti­l mnohé životní postoje. Jako dříve probíhala u chlapců vojna, tak on ji dostal v trochu krutějším provedení ve věznici Mírov. Je velmi znechucený českou společnost­í a uvažuje, že by odešel po uzavření kauzy do ciziny,“řekl včera ČTK. Zdůraznil také, že jeho syn bude za pobyt ve vězení žádat od státu odškodné.

„Za 2,5 roku jsem si jako nevinný člověk ve vězení prožil opravdu hodně,“řekl dnes soudu Nečesaný.

Podporu mladíkovi, kterého z vězení pustili ještě včera odpoledne, loni v únoru vyjádřila v hořické sportovní hale i zhruba stovka místních. Když soudce včera pronesl, že bude obžalovaný propuštěn, rodina propukla v pláč. Jeho původní trest zněl 16 let vězení, později byl o tři roky snížen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia