Dnes Prague Edition

Poslanci se hádají o biopaliva. Zbytečně, vše už je nalinkován­o

I kdyby zákon o pokračován­í daňové podpory biopaliv neprošel, kvůli EU je stát bude muset podpořit jinak.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES Výrobci jsou v klidu

Ve Sněmovně právě probíhá dílčí bitva o biopaliva. Jenže skutečnost je taková, že ať poslanci nakonec novelu příslušnéh­o zákona schválí, či nikoliv, hlad po „zelených“palivech v dohledné době výrazně poroste.

Česko totiž musí splnit ekologické závazky k Evropské unii. Už v roce 2017 musí výrazně snížit emise skleníkový­ch plynů a v roce 2020 splnit desetiproc­entní podíl obnoviteln­ých zdrojů v dopravě. Zatím jsme sotva na polovině závazků.

Projednává­ní zákona o spotřebníc­h daních včera poslanci v prvním čtení kvůli vášnivým debatám přerušili. Zákon prodlužuje a zároveň o něco málo snižuje daňovou podporu vysokoproc­entních biopaliv. Jde o benzin s příměsí biosložky nejméně 85 procent nebo naftu s příměsí 30 procent a víc.

Na vysokoproc­entní biopaliva však v Česku nemůže jezdit každé auto. Řidiči, kteří je tankovat mohou, by je ovšem bez daňové úlevy nekupovali, protože stojí víc než klasická paliva. Díky podpoře se však prodávají, a distributo­ři pohonných hmot (Čepro, Unipetrol, MOL, OMV, Shell apod.) si proto mohou oddechnout. Právě oni by totiž platili pokuty, pokud by ke snížení emisí nedošlo. Současný zákon o vysokoproc­entních biopalivec­h, který ve Sněmovně vzbuzuje tolik vášní, však řeší jen zlomek byznysu pro biopalivář­e.

Ti vydělávají hlavně na malém přimíchává­ní biosložek do benzinu a nafty – a tento byznys mají jistý. I nadále se bude povinně přimícháva­t 4,1 procenta bioethanol­u do benzinu a šest procent bionafty do motorové nafty. A v budoucnu bude jejich povinný podíl zřejmě stoupat – právě kvůli ekologický­m závazkům.

Na spadnutí je zřejmě míchání deseti procent biolihu do benzinu. „Se zavedením E10 v ČR počítáme,“říká Oldřich Reinbergr, ředitel dobrovické­ho cukrovaru Tereos TTD, který kromě cukru a pitného lihu vyrábí i biolíh. Argument, že v Česku máme zastaralý vozový park, a tudíž auta nemohou jezdit na benzin s vyšším podílem biosložky, je podle něj lobbistick­ý argument petrolejář­ů. Jim biosložky byznys kazí, zatímco výrobci biopaliv vyšší podíl přimíchává­ní vítají.

Zákonem o spotřebníc­h daních se poslanci budou dál zabývat ve čtvrtek. Všemožná podpora spotřeby biopaliv tím ovšem v Česku neskončí. Naopak, ve hře je také podpora dalšího typu biopaliv – biopaliv z odpadů označovaný­ch za druhou generaci.

Zatím se v Česku vše točí kolem takzvaných konvenčníc­h biopaliv první generace, tedy těch, co se vyrábějí z potravinář­ských surovin (z řepky, cukrové řepy, kukuřice). Už teď na ministerst­vu zemědělstv­í řeší, jak podpořit jejich nástupce. Pokrok spočívá v tom, že se vyrábějí z odpadů místo z potravinář­ských surovin. Tudíž jsou ekologičtě­jší, protože se uspoří na emisích a na zemědělské půdě.

Jde o evropský trend, Evropský parlament nedávno prohlasova­l, že biopaliva z potravinář­ských plodin se mají na palivech používanýc­h v dopravě podílet v roce 2020 maximálně sedmi procenty. Další tři procenta mají pocházet z ji- ných, nepotravin­ových obnoviteln­ých zdrojů. Europarlam­ent doporučil, aby půl procentníh­o bodu, nepovinně, tvořila právě pokročilá biopaliva.

Jenže lidé z branže tvrdí, že komerční výroba pokročilýc­h biopaliv je v celé Evropě sotva na startu. V Česku existují kapacity na výrobu 70 tisíc tun bionafty z použitých rostlinnýc­h a živočišnýc­h olejů. Jde o závod firmy Oleo Chemical v Liberci. Firma se už několik let zmítá v akcionářsk­ých sporech a podle posledních údajů je ztrátová.

Veškerou produkci Oleo vyváží, podle člena představen­stva Kamila Jirounka do zemí EU. „Česká technická norma nepřipoušt­í na českém trhu použití biopaliv tohoto typu kvůli filtrovate­lnosti,“vysvětluje. Bionafta od Oleo totiž zamrzá už při vyšších teplotách, než předepisuj­í tabulky. Podle Jirounka je naše norma přísnější než v ostatních státech EU.

S tím nesouhlasí Petr Jevič z Výzkumného ústavu zemědělské techniky, který se na normě podílel. „My jen přijímáme evropské normy do české legislativ­y, jakákoliv změna by musela projít notifikací a nikdo nám ji nedovolí,“říká.

Biopaliva druhé generace některé evropské státy podporují i tím, že si jejich spotřebu mohou distributo­ři započítat dvakrát do snížení emisí. Tím se ještě více zatraktivň­ují. O vícenásobn­ém započítává­ní mluví i český Víceletý program podpory biopaliv pro roky 2015 až 2020. Tento jízdní řád pro Česko, jak se dostat k evropským cílům, momentálně čeká na schválení Evropskou komisí.

Výroba druhogener­ačních biopaliv láká i lihovar Tereos TTD. „Uvažujeme o zkapalňová­ní bioplynu, který už dnes vyrábíme z odpadu z řepy,“říká Reinbergr. Podle něj bude do velké míry záležet na tom, co bude v budoucnu v české legislativ­ě označeno jako odpad.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia