Dnes Prague Edition

Oddělené autobusy pro Palestince a Židy nebudou

- Skvrna na tváři Izraele

Izrael krátce po zavedení zrušil nové pravidlo pro oddělenou dopravu Izraelců a Palestinců mezi Západním břehem Jordánu a Izraelem. Podle původního plánu schválenéh­o ministrem obrany Mošem Jaalonem měli Palestinci cestovat odděleně od tohoto týdne.

Ke kritikům, k nimž patřila opozice a ochránci lidských práv, se připojil také premiér Benjamin Netanja- hu. Jaalona, který je z jeho strany Likud, si včera zavolal a řekl mu, že nařízení je nepřijatel­né. Poté se dohodli, že uplatnění plánu pozastaví. Vůdce opozice Jicchak Herzog řekl, že „oddělovat Palestince a Židy v autobusech je nezdůvodni­telné ponižování a skvrna na tváři Izraele a jeho občanů“. Upozornil také, že to povede k dalšímu rozněcován­í nenávisti proti Izraeli ve světě. Do Izraele denně jezdí pracovat několik tisíc palestinsk­ých dělníků.

Podle nového pravidla měli Palestinci s pracovním povolením pro Izrael, kteří denně cestují ze Západního břehu, používat autobusy určené výhradně pro ně. Dosud cestovali spolu s Izraelci. Jaalon s oddělenou dopravou souhlasil na základě požadavků osadníků na zvýšení jejich bezpečnost­i. Součástí nařízení bylo, že Palestinci se budou muset na Západní břeh vracet přes stejný přechod, jímž do Izraele vjíždějí. Dosud mohli používat kterýkoli z přechodů bez omezení.

Bývalý člen velení izraelské armády generál Nican Alon v minulosti odmítal argument osadníků, podle nichž oddělené autobusy zlepší je- jich bezpečnost. Odůvodňova­l to tím, že pokud je některý z Palestinců s pracovním povolením a pravidelně jezdící do Izraele nebezpečný, má mnoho příležitos­tí zaútočit v Izraeli a nebude útok plánovat na zpáteční cestu z práce.

Jaalon požadavek osadníků přijal loni na podzim bez ohledu na odmítavé názory, které už tenkrát silně zaznívaly. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia