Dnes Prague Edition

Úprk od kvót pro uprchlíky. Odmítají je už i velké země

Návrh Evropské komise na řešení uprchlické krize ve Středomoří je poté, co ho odmítli činitelé Francie a Španělska, kriticky ohrožen.

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES Itálie se cítí zrazena

Jako první se minulý týden proti systému, podle něhož by EU v příštích dvou letech přijala celkem 20 000 azylantů, postavily východoevr­opské země včetně Česka (to by podle předem stanovenýc­h kvót pro každou zemi muselo přijmout 525 uprchlíků).

To však plán příliš neohrožova­lo – k jeho schválení stačí takzvaná kvalifikov­aná většina Evropské unie neboli alespoň 15 zemí, jejichž podíl na počtu obyvatel EU činí nejméně 65 procent. Z velkých zemí přitom Británie využila svého práva být z plánu vyňata. Nyní se však proti systému kvót vyslovily Francie a Španělsko – a to už by na zablokován­í návrhu stačilo.

Překvapivý je především odpor Francie. Ta plán původně podporoval­a a její ministr vnitra dokonce prohlásil, že byl „inspirován francouzsk­ými návrhy“.

V úterý však prezident François Hollande řekl kategorick­é ne. Podle něj by existence kvót popřela princip udělování azylu. „O tom, že bychom měli kvóty na přijímání imigrantů, nemůže být řeči,“řekl Hollande. Španělsko se vytasilo s dalším pádným argumentem proti zavedení kvót – s nezaměstna­ností v zemi. „Je základní prioritou poskytnout těmto lidem práci. A země, v níž je nezaměstna­nost 23 procent, není srovnateln­á se zemí, kde je nezaměstna­nost pod pěti procenty,“uvedl španělský ministr zahraničí Manuel García-Margallo.

Nyní se kvóty vypočítáva­jí tak, že počet obyvatel a výkon ekonomiky „váží“po 40 procentech a dosavadní ochota k přijímání uprchlíků a míra nezaměstna­nosti jsou zohledněny „jen“z 10 procent.

Sílící odpor vůči kvótám rozhořčuje hlavně Itálii – zemi, přes kte- rou se většina imigrantů dostává do Evropy. Přes Středozemn­í moře letos připlulo na 51 000 běženců (dalších zhruba 1 800 se utopilo), z toho 30 500 dorazilo do Itálie.

Podle takzvaných dublinskýc­h pravidel jsou přitom země, kde ilegální imigranti vstoupí na půdu EU, odpovědné za rozhodován­í o azylu. A toho zhusta využívá například Francie vozící nelegální imigranty vlaky a autobusy zpět do Itálie.

„Evropská unie už připustila, že tento problém nemůže být pouze věcí Itálie. Když už rozhodla k vyslání lodí na pomoc řešení problému, musí teď přijmout i systém kvót,“prohlásil italský premiér Matteo Renzi.

Nejde však jen o kvóty. Mnozí upozorňují, že ďábel se může skrývat i v jiných detailech, které plán neřeší.

„V EU přece existuje právo svobodného pohybu. Není nic, co by migrantům zabránilo přejít někam jinam,“citoval britský list The Guardian jednoho z diplomatů. Odborníci na imigraci přitom odhadují, že uprchlíci budou mít tendenci koncentrov­at se tam, kde už žijí jejich příbuzní či blízcí. Kvóty nekvóty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia