Dnes Prague Edition

Svatba po čečensku rozvířila debatu o mnohoženst­ví

- — Iveta Polochová

Na severním Kavkaze se o víkendu odehrála svatba. Byla to smutná veselka (soudě dle výrazu nevěsty), která vyvolala pozdvižení.

Dívka je totiž nezletilá. Její muž už ženatý. Vdávat se navíc nejspíš nechtěla. Přesto se obřad o víkendu v Čečensku odehrál.

Příběh sedmnáctil­eté Chedy Gojlabijev­ové se od řady v regionu podobných liší snad jen tím, že se o něm díky reportérce listu Novaja Gazeta dozvědělo celé Rusko. Jinak připomíná běžné praktiky v muslimské republice, jíž tvrdě vládne oblíbenec prezidenta Vladimira Putina Ramzan Kadyrov.

Konkrétně mnohoženst­ví a zřejmě i vynucené sňatky. Navzdory faktu, že ani jedno ruské zákony nepovolují. Jenže Kadyrov má relativně volnou ruku, výměnou za udržení klidu v neklidné oblasti.

„Mnohoženst­ví je dnes praktiková­no nejen v Čečensku, ale také v dalších republikác­h Severního Kavkazu. Svatby se odehrávají v mešitách, účastníci se neregistru­jí na úřadech,“píše Moscow Times.

Kadyrov mnohoženst­ví podporuje, už před lety argumentov­al tím, že je ho zapotřebí kvůli nepoměru žen a mužů v Čečensku, což zapříčinil­y tamní dvě války.

Jekatěrina Sokirjansk­á z moskev- ské kanceláře Internatio­nal Crisis Group podotýká, že to je také jeden z důvodů, proč mnohé mladé dívky kolikrát souhlasí s tím, aby se staly druhými manželkami (často mocných čečenských policistů). Dalším jsou prý peníze a sociální postavení. Výjimkou nebývá ani strach. Kolik jich v Čečensku je, nelze říci. Statistiky neexistují.

Po svatbě Chedy Gojlabijev­ové se sedmačtyři­cetiletým policejním šéfem Nažudem Gučigovem, jíž přihlížel i sám Kadyrov, se ozvali někteří představit­elé Čečenska a muslimů s voláním po legalizaci polygamie.

„Bylo by dobré, kdyby bylo mnohoženst­ví zlegalizov­áno. Musí to být ale v souladu s právem šaría: pokud muž může podporovat další ženu, proč ne? Je to běžné, tak by bylo dobré to nějak uznat,“řekl serveru gazeta.ru šéf kanceláře čečen- ského vůdce Magomed Daudov. Podobně hovoří i předseda Mezinárodn­í muslimské misie v Rusku Šafig Pšichačov, dle nějž je mnohoženst­ví v Rusku realitou, již bude dříve či později zapotřebí uznat.

Rozvířená debata přiměla k vyjádření i Kreml. Jeho mluvčí Dmitrij Peskov novinářům řekl, že polygamie je v Rusku zakázaná a že Kreml se diskuse o tématu nehodlá účastnit.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia