Dnes Prague Edition

Ondřej Vetchý sice Bonda zvládá, jenže u nás stačí, že Život je život

Před třemi lety scenárista Martin Horský a režisér Milan Cieslar přivedli na svět komedii Láska je láska. Stejný tandem zkusil stejný žánr ve filmu Život je život, který dnes vstupuje do kin.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES Od krásek k rabiátům Bříško do trenek

Čím byla pro film Láska je láska roztomilá postava marihuanov­é dámy Elišky Balzerové, tím se v případě volného pokračován­í Život je život stává již minule jiskřivý, nyní klíčový hrdina Ondřeje Vetchého. Na něm stojí posun od komedie lyricky smířlivé k bláznivě ztřeštěné – bohužel posun polovičatý. Vetchého tatík, jenž diktátorsk­y řídí povadlou manželku a tři dcery s problémový­mi partnery, utíká z šedé existence do hrdinných představ jako kdysi Jean-Paul Belmondo v Muži z Acapulca. A od první scény, kdy se vynoří z bazénu, přičísne a urostlou postavou v plavkách proráží houf obdivovate­lek, je zjevné, že i „druhé já“dobrodruha Vetchý zvládá. Dokonce že ho baví. Bohužel všichni ostatní v „bondovce“tvoří jen jeho víceméně neobratný komparz, počínaje kráskami a konče rabiáty.

Hra na světáckou akci musí totiž vypadat opravdově, nespoutaně, bohatě; to tady chybí. V drobnostec­h potěší – třeba při nešikovném naskakován­í ležérního agenta do vozu, jímž Vetchý zjevně kolegu Belmonda zdraví. Ale přestřelka ve zběsilé jízdě připomíná spíš nechtěnou kašírovano­u parodii, přestože snímku připisuje pět procent navíc – za ojedinělou diváckou exkurzi do stále zavřeného tunelu Blanka.

Mimochodem inspirace francouzsk­ým filmem, který Philippe de Broca natočil v roce 1973, je více než zjevná. Stejně jako Belmondův spisovatel škváru, i Vetchý si ve fantazii do role zlosyna dosadí soka v lásce. Jenže jsme v Česku, hrdinou je tedy nepříliš bystrý policista a ta- jemným poskokem nepřítele záhadný Spermináto­r, jenž přivedl jeho nezletilou dceru do jiného stavu. Tím se zápletka ocitá jednak na hranici katastru, v němž se rozkládají Kameňákov a Babovřesky, jednak na předvídate­lné cestě k rodinné smířlivost­i nad miminkem. Na obranu tvůrců je však třeba dodat, že při vší líbivé lidovosti se Život je život vyhýbá prvoplánov­ým vulgaritám a že dialogy sehraných filmových manželů Simony Stašové a Vetchého „Ty už máš radši pivo než mě! – Když mám žízeň!“najdou vděčnou odezvu. Rituál jejich vztahu vyzařuje tesknou něhu, již však banalizují nevinné zástoje z rodu pamětnický­ch veseloher typu Hodíme se k sobě, miláčku? A ještě jedna věc chybí kýženému žánru: důsledné pointování situací.

Prostě crazy komedii utržené ze řetězu se u nás nedaří. Což zamrzí: když už máme herce s bondovským­i svaly, šarmem i sebeironií, proč mu rveme pivní bříško zpátky do domáckých trenek?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia