Dnes Prague Edition

Světelná zebra pro pohodu chodců

-

Křižovatka na náměstí Jana Palacha je od včerejška první v České republice s novým typem světelné signalizac­e.

Chodci, kteří nestačí přes přechod přejít na zelenou, mají k dispozici grafické znázornění doby, po kterou mohou přecházení vozovky dokončit. Po číselných odpočítáva­cích návěstidle­ch jde o další prvek, který by měl chodcům zjednoduši­t přecházení frekventov­aných silnic. „Tento systém byl původně zaveden v Berlíně a díky vzájemné spolupráci bude Praha druhým městem, které tento druh odpočtu času pro chodce vyzkouší,“říká ředitel Technické správy komunikací (TSK) Ladislav Pivec.

Přechody na náměstí Jana Palacha byly pro testování nového systému vybrány kvůli své délce a hus- totě provozu. „Tyto dva přechody jsou pro chodce velmi nepohodlné. Proudí tu i mnoho turistů, takže když sem přijdou velké davy a do křižovatky najíždějí auta z různých směrů, je to pro chodce nepříjemné. Tímto světelným signálem bude chodec ubezpečen, že když padne červená, tak sice vidí, že musí zrychlit, ale pořád je to ještě on, kdo na tom přechodu hraje prim,“vysvětluje náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

Zatím není jisté, kde všude budou další taková světelná odpočítáva­dla fungovat v budoucnu. Město si stanovilo měsíční zkušební lhůtu, po které bude chtít vyhodnotit, jaký má nový systém dopad na dopravu a bezpečnost chodců.

„Aktuálně jde o pilotní projekt, ale po jeho vyhodnocen­í v něm bu- deme určitě pokračovat. Zejména v centru města a tam, kde je velký pohyb chodců a dlouhé přechody,“uvádí Pivec. Podle radního Dolínka je navíc ve hře ještě možnost zavedení odpočítáva­del i u semaforů pro auta. Několik takových funguje například v polské Vratislavi a vedení města bude tuto možnost probírat s TSK.

Pražští chodci zatím neměli moc času novinku otestovat. K tomu, aby nebyli z novinky zmateni, slouží informační nálepka na konstrukci semaforu. „Zelená je tady opravdu krátká, takže bych možná spíš prodloužil­a tu zelenou, ale jestli to takhle poslouží k větší bezpečnost­i pro chodce, tak si myslím, že to je lepší než nedělat nic,“myslí si studentka Livie Kuchařová. (baj)

Foto: Petr Topič, MAFRA

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia