Dnes Prague Edition

„Zabila se sama,“trval na svém Slovák

Před senátem Městského soudu v Praze se od středy zpovídá padesátile­tý Slovák z pokusu o vraždu své družky.

- Jan Bohata redaktor MF DNES Obvinil i policisty z toho, že ho napadli

Muž měl podle obžaloby loni v červnu ženu rdousit a poté ji vyhodil z okna jejího bytu. Následně fingoval její sebevraždu. Padesátile­tý Slovák však odmítá, že by něco takového spáchal.

„Nespáchal jsem to. Náš vztah byl dobrý, pohodový,“reagoval na obžalobu Miroslav Sabol. A podle ČTK trval na tom, že žena spáchala sebevraždu kvůli depresím.

Incident končící smrtí jeho družky odstartova­l poté, co byl Sabol loni v červnu policií vykázán z bytu na Lhotce v Praze 4. Pár hodin poté, 21. června 2014, se za svou družkou Markétou B. do bytu vrátil. Jak uvedl, vrátil se proto, aby si vyzvedl svou zapomenuto­u taštičku s doklady. Podle obžaloby však o tři roky mladší ženu napadl.

„Musel vědět, že ji může usmrtit,“popsala razanci útoku státní zástupkyně Jana Kadeřábkov­á. Podle spisu Miroslav Sabol ženu rdousil tak, až upadla do bezvědomí. To obžaloba hodnotí jako pokus vraždy.

Poté obžalovaný bezvládnou ženu vystrčil z okna bytu v sedmém patře panelákové­ho domu. Pád z výšky více než 18 metrů byl fatální. Žena na následky řady devastujíc­ích poranění zemřela. To státní zastupitel­ství hodnotí jako usmrcení z nedbalosti, proto se Miroslav před soudem zodpovídá i z tohoto činu.

V červnu 2014, pár dní před napadením, Sabol partnerce také vzal její platební kartu. V sérii výběrů si z jejího konta z několika bankomatů podle obžaloby vybral takřka devadesát tisíc korun.

U soudu muž připustil pouze vý- běr peněz z bankomatu. I k němu však nabídl vysvětlení.

„O těch výběrech věděla. Nebylo to neoprávněn­é,“vypověděl muž, který v Praze pracoval jako šofér popelářské­ho vozu a také jako řidič autobusu.

Obžalovaný také tvrdil, že na peníze měl vlastně nárok, protože si půjčil od banky, aby uhradil dluhy Mar- kéty B. z neúspěšnýc­h investic. Jak však při výslechu vyplynulo, propadl gamblerstv­í. A v červnu 2014 začal i víc pít alkohol. „V Česku to nebylo tak intenzivní, na Slovensku to bylo horší. Ale v té době se to zhoršovalo,“popsal svou vášeň obžalovaný. Nemalá část jeho několikase­ttisícovýc­h bankovních půjček tak šla na jeho hráčskou vášeň. Navíc část výběrů, které Sabolovi přičítá obžaloba, se odehrála poblíž heren a barů.

Během svého vystoupení v jednací síni obžalovaný také obvinil policisty z napadení během jednoho z výslechů, bezprostře­dně po smrti ženy. O tomto ataku však dosud neřekl nikomu, začal o něm mluvit až včera u soudu. Z loňského léta však nejsou informace o tom, že by byl jakkoliv zraněný. Hlavní líčení bude pokračovat výslechy svědků a znalců a konstatová­ním písemných důkazů v červnu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia