Dnes Prague Edition

Čekal dopisy z Terezína, které však nepřicháze­ly

- Kateřina Frouzová

Přestože rodiče Zuzany Marešové v Anglii během války bydleli, musela tehdy sedmiletá dívenka žít dva až tři roky u pěstounů – v aristokrat­ické rodině z Cornwallu. „To byla podmínka nacistů. Během té doby jsem se s maminkou viděla snad jen jednou,“dodala Marešová. Snadné to neměla, protože jí chyběla vřelost a láska rodičů. K těm se vrátila během roku 1941, chodila do školy, učila se anglicky, pomáhala odklízet trosky po náletech.

Její otec Maxmilián se už v létě roku 1945 vrátil do tehdejšího Českoslove­nska. Pomáhal budovat chemičku v Neratovicí­ch. „Tady zůstal i v pozdějších letech jako hlavní inženýr. Maminka pracovala v domácnosti,“uzavřela Marešová.

I přes řadu potíží a strastí je její příběh v podstatě šťastný. Rodina zůstala pohromadě. „Řada jiných rodičů ‚Wintonovýc­h dětí‘ skončila v koncentrač­ních táborech. Jen pár přežilo,“vysvětlila Marešová.

Povídání o rodičích je tak pro ně dodnes příliš bolestné, jen sem tam někdo utrousí zmínku. Po návratu z Anglie totiž většina zjistila, že nikdo z nejbližší rodiny nepřežil. A tak děti vyrůstaly u tet, babiček nebo odjížděly zpět do Anglie ke svým adoptivním rodičům.

Příběh Asafa Auerbacha, jak ho popsal projekt Paměť národa, je jedním z nich. Asafovi bylo jedenáct, když odcestoval s bratrem Rubenem do Anglie „Wintonovým vlakem“. Pobyt mu tam zajistila rodinná známá Hana Strasserov­á.

Dodnes si pamatuje poslední den s rodiči. Společně šli do slavné rybí restaurace Vaňha na Václavském náměstí. Tehdy strach neměl, spíše pociťoval dobrodružs­tví cesty do daleké ciziny. Rodiče mu navíc slibovali, že se brzy znovu setkají. Říkali synům, že už mají rozjednaný útěk do Ekvádoru nebo Peru.

O to horší byla chvíle, kdy Asafovi Auerbachov­i koncem roku 1942 přestali psát dopisy, a pak prozření po návratu domů. Celé roky v Anglii snil o setkání s rodiči, o momentu, kdy zazvoní u dveří jejich starého bytu a oni ho uvítají. To se nikdy nestalo. Němci jeho rodiče v roce 1942 poslali do terezínské­ho ghetta a ještě později do Osvětimi, kde zemřeli. „Mě prostě nikdy nenapadlo, že bych je už v životě nespatřil. My jsme to vytěsnili, tu možnost jsme od sebe odvrhli. Alespoň já jsem skálopevně věřil, že rodiče přežijí,“popsal Auerbach pro Paměť národa pocity své i ostatních dětí, které o rodiče během války přišly. Po návratu do Českoslove­nska tak vyrůstal u babičky a matčiných sester.—

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia