Dnes Prague Edition

Kousek lesa si nyní mohou Pražané přinést i domů. Na jídelním stole

Zajímavý projekt vzniká v jednom pražském ateliéru. Autoři Laboratoře ticha, která byla k vidění na Expo 2015, vyrábějí nábytek, jehož součástí je kousek živé přírody.

- Tereza Blažková redaktorka MF DNES Český les a africká savana

Představte si, že sedíte u nedělního oběda, pochutnává­te si na svém oblíbeném jídle a vašim očím lahodí pohled na panenskou přírodu. Ať už na les, nebo na africkou savanu. A k tomu nemusíte vytáhnout paty z pražského činžovního bytu.

Stačí si pořídit speciální skleněný stůl, uprostřed kterého bude jednoduše vysazený les. S takovým nápadem přišli pražští designéři ze studia Artforest.

Téma osazených stolů se mezi světovými návrháři objevuje už delší dobu. „Ten trend přiblížit strávníkov­i třeba bazalku nebo saturejku přímo na stůl je dnes zcela běžný,“tvrdí zahradní architektk­a Pavlína Dvořáková, která společně se svou kolegyní Martinou Rubačovou a sochařem Vilémem Fričem vytvořila unikátní projekt. Na trhu se objevují i stoly, u kterých rostlinná výsadba tvoří jen dekoraci.

Stoly z dílny Artforest se však snaží o obojí. „Součástí stolu je například speciálně navržený couvert, třeba slánka nebo pepřenka, které jsme zakomponov­ali do výsadby,“popisuje Dvořáková.

Samotný design stolů měl na starosti její kolega Vilém Frič. Rozpracova­ný ho měl prý již několik let. „Stoly navrhuji delší dobu, proto výroba podnoží a celkový ráz nebyl až takový problém,“vysvětluje sochař. S Dvořákovou a Rubačovou se dal dohromady na letošní výstavě EXPO 2015 v Miláně, kde trojice představil­a Laboratoř ticha, tedy umělý biotop Českého lesa, o němž už MF DNES psala dříve.

Když se pak při přípravách v Miláně blíže poznali, myšlenka se prý zhmotnila prakticky sama.

Biostoly jsou podle autorů určeny pro každého, komu příroda v každodenní­m životě chybí, nebo pro ty, kteří nemají možnost si do ní jen tak vyjít. „Není to jako mít rostlinu někde v květináči, nás zajímaly širší souvislost­i. Toho přešlechtě­ného a instantníh­o je kolem nás už nějak moc. Chceme lidem do interiéru nabídnout přírodu, ne její paskvil,“doplňuje své kolegy Martina Rubačová. Stůl je podle ní kus nábytku, který v každodenní­m shonu vidíme nejčastěji. Bez ohledu na to, zda v domácím, nebo pracovním prostředí. Proto prý také bylo naprosto jasné, kam biotop umístit – do Fričových stolů. Dosud designéři navrhli dva typy stolů. Jeden s českou výsadbou a jeden s africkou. Nyní pracují na designu a koncepci výsadby severského lesa a písečné pouště.

Desku každého stolu tvoří speciální technologi­cky a tvarově upravené sklo. Zbytek nábytku je pak z materiálu, který je blízký danému biotopu.

„Například ‚český‘ stůl Hitabus Quercus s výsadbou středoevro­pské bazifilní teplomilné doubravy má nohy vyrobené z dubu, protože hlavním prvkem doubravy je dub, a ten je také ve výsadbě,“popisuje Frič.

Jednou z nejdůležit­ějších věcí při výrobě biostolů je propojení designu a praktičnos­ti stolování. Druhý stůl s názvem Hitabus Africana má plochu dva metry čtvereční, což je třeba pro osm lidí dostatečně velký prostor ke stolování. „Jenže pokud má uprostřed být ještě biotop, tak je to už o něco náročnější. Musíte přemýšlet nad výběrem a rozmístění­m jednotlivý­ch rostlin tak, aby vytvářely funkční a harmonický celek,“vysvětluje Frič.

Celý proces výroby autoři dokumentuj­í na video a fotografie, aby si zájemce o stůl mohl jeho vznik prohlédnou­t krok za krokem.

Biostoly sice nepotřebuj­í žádnou speciální údržbu, nicméně žádný z nich se neobejde bez vhodného osvětlení a pravidelné zálivky.

„Stolu se jeho majitel může buď přizpůsobi­t nastavením vhodných podmínek interiéru, nebo si vybere naopak takový, který bude jeho interiéru vyhovovat,“upřesňuje Rubačová.

Speciální nábytek je podle autorů vhodný jak pro stolování, tak pro konference a další pracovní využití. „Například pro cestovní kanceláře můžeme vysadit část biotopu z oblíbených destinací. Do mexické restaurace zase konkrétní ukázku přírody z lokality dané země,“navrhuje Frič.

Ceny stolů se podle něj různí. Nestojí však prý více než jiné designové stoly, které se nevyrábějí sériově a jsou originální.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia