Dnes Prague Edition

Pro Kiki a Maki přišel čas obhajoby. Zvládnou ji?

Rok 2014 = životní sezona. Co rok 2015? První nápovědu dají úspěšné plážové volejbalis­tky Kolocová a Sluková už dnes, kdy vstupují do turnaje Prague Open.

- Ondřej Novotný reportér MF DNES

Znovu je květen, zase se blíží klání na pražské Štvanici - a opět jsou Kristýna Kolocová a Markéta Sluková jeho favoritkam­i. A přece je tolik věcí jinak. Před rokem neměly ani jeden turnajový triumf na Světovém okruhu. Ani jedno pódiové umístění. Toužily navázat na průlomovou olympijsko­u sezonu 2012.

Nyní už vědí, jak chutná výhra ve Světové sérii. Nejen díky turnaji v Praze, na němž loni slavně triumfoval­y před domácím publikem, ale i díky Berlínu, kde ovládly tamní grandslam.

„Za to, že jsme si loni nasadily laťku hodně vysoko, jsem svým způsobem ráda. Historicky první ženský Prague Open jsme vyhrály, to nám už nikdo nevezme, i kdybychom letos skončily poslední,“uvedla Sluková se smíchem na webu populárníh­o páru. „Ale samozřejmě bychom si přály, aby se nám v neděli na krku houpala medaile.“

Po životní sezoně přibyli „Kiki a Maki“sponzoři. Tým rozšířila fyzioterap­eutka Hana Strachotov­á, tedy člen, jehož služby v minulé sezoně občas postrádaly. „Je to zdánlivě malá pomoc, ale může změnit celý turnaj. Rozhodnout o tom, jestli bude medaile, nebo ne,“prohlásil před časem jejich trenér Simon Nausch.

Ale zvětšil se i tlak a očekávání. Namlsaní diváci budou letos na Štvanici očekávat od Slukové s Kolocovou obhajobu titulu; přitom je v přípravě zbrzdila nemoc a v Praze je čeká teprve první ostrý start v sezoně.

„Je potřeba se tím tlakem zdravě motivovat, a naopak si užít to, že máme šanci hrát doma,“tvrdí Kolocová.

Extra motivací jim bude fakt, že letos se výsledek počítá i do boje o olympijské hry v Riu 2016.

Konkurenci ale malou mít nebudou: ze zahraniční­ch párů se jako velké hrozby jeví třeba Brazilky Agatha Bednarczuk­ová a Barbara Seixas De Freitasová či Kanaďanky Kristina Valjasová a Jamie Lynn Bro- derová, vítězky prvního letošního turnaje v Číně.

Ambice předvést se má i další český pár Martina Bonnerová a Barbora Hermannová, povzbuzený triumfem v jihoafrick­ém Mangaungu, na který dosáhl loni v prosinci. „Rády bychom předchozí úspěchy potvrdily. Ale v Praze máme postupné cíle - dostat se ze skupiny a hrát beach, který umíme a který nás baví,“řekla Hermannová.

Žádnou z účastnic však netěší, že je oproti loňsku jinak ještě jedna věc. Zatímco před rokem panovalo po téměř celou dobu turnaje krásné počasí, letos meteorolog­ové předpovída­jí déšť a teploty okolo 15 stupňů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia