Dnes Prague Edition

Czech Masters láká hvězdy

- Hráči startovné nedostanou

Minimálně osm českých hráčů si koncem prázdnin zahraje druhý ročník golfového turnaje D+D REAL Czech Masters okruhu European Tour. Organizáto­ři dají divoké karty šesti profesioná­lům a do hry s evropskou špičkou se dostanou i dva amatéři, přičemž jednoho určí Česká golfová federace.

Na hřišti Albatross u Prahy se turnaj, který byl loni po své premiéře oceněn jako jeden z deseti nejlepších, bude hrát s dotací milion eur od 27. do 30. srpna. Na startu bude 156 hráčů a osm míst pro domácí golfisty nemusí být konečné číslo.

„Možná se nám podaří jako loni donominova­t další místo, ale to uvidíme až podle přihlášek,“řekl Petr Dědek, šéf promotérsk­é společnost­i Relmost. Zájem přijet má loňský vítěz a člen evropského vítězného celku v Ryder Cupu Jamie Donaldson z Walesu. „Příslib je velký. Záleží ale na tom, jak dopadne v pořadí FedEx Cupu, což mu přejeme, ale taky si přejeme, aby přijel k nám,“řekl David Trunda, generální ředitel Relmostu, v jehož týmu jsou například Aleš Kořínek či Lukáš Tintěra.

Donaldson je zatím v žebříčku 84., což by mu na postup stačilo. Znovu by mohl přijet Skot Stephen Gallacher. „Manažerovi řekl, že chce turnaje v Dubaji a Czech Masters napevno do programu, jinam mu to je jedno, což je pro nás velká pocta,“prozradil Trunda. O turnaj mají zájem také nový rydercupov­ý kapitán Evropy Darren Clarke, Rakušan Bernd Wiesberger a Angličan Danny Willett. Nově by mohli přijet Němec Marcel Siem, Ital Matteo Manassero a jedná se třeba s Francouzem Victorem Dubuissone­m či Španělem Migue- lem Jimenézem. „Přijet by mohlo sedm až osm hráčů z padesátky světového žebříčku,“řekl Dědek s tím, že se drží své zásady a hráčům nevyplácí startovné. „Zveme je do Česka na zážitek, a že se o ně dobře postaráme. Několik nabídek na startovné jsme odmítli.“

Celkový rozpočet Czech Masters byl loni okolo 70 milionů korun. „Letos dojde k drobnému navýšení,“odhadl Dědek částku na 80 až 85 milionů korun.

Hřiště Albatross prošlo změnami a na turnaj se prodlouží o 45 metrů. Nejvíce se to týká jamky číslo 12, a to o 30 metrů. „Vytvořili jsme na ní nové odpaliště a hráči to nebudou mít tak jednoduché jako loni,“řekl Stanislav Lisner, generální manažer Albatross Golf resortu. Celková délka hřiště bude 6 872 metrů, stane se tak jedním z nejdelších na European Tour. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia