Dnes Prague Edition

SOS (syndrom open space) je leckdy považován za civilizačn­í chorobu

Do pracovního prostředí se dostávají „inteligent­ní“prvky a pracuje se tu s prostorem. Neplatí to však všude.

- Nela Vejvodová redaktorka MF DNES Z USA do světa Přirozené pracovní prostředí Květiny, telefonní budky a zástěny Myšlenky zrozené v kuchyni

Na jedné straně z úst manažerů zaznívají slova jako flexibilit­a, dynamika, motivace, komunikace, ale i úspora nákladů a přehled o zaměstnanc­ích – na straně druhé z úst zaměstnanc­ů slyšíme o stresu, hluku a nedostatku soukromí. O čem je řeč? O fenoménu zvaném open space.

Ten dokonce obohatil lékařský slovník. Takzvaný SOS (syndrom open space) je leckterým odborníkem považován za jednu z civilizačn­ích chorob: projevuje se třeba zvýšeným krevním tlakem, zažívacími potížemi, bolestmi hlavy nebo až depresemi. Systém uspořádání stolů ve velké místnosti bez uzavřených kanceláří, maximálně s nízkými přepážkami vznikl ve Spojených státech v osmdesátýc­h letech. K nám se do- stal asi o deset let později. Manažeři si (z pohodlí svých kanceláří) chválili okamžitou kontrolu nad zaměstnanc­i, od nového konceptu si slibovali leccos, třeba zvýšení produktivi­ty a kreativity (týmy budou moci svoje nápady sdílet a probírat okamžitě).

Tvrdá data však dávají za pravdu odpůrcům open space: „Z různých výzkumů vychází najevo, že open space ve výsledku produktivi­tu zaměstnanc­ů snižuje. Bohužel na to firmy neslyší a tendence stěhovat se do velkých hal pokračuje,“potvrzuje Jiří Halbrštát, marketingo­vý ředitel společnost­i ManpowerGr­oup.

Mezi další negativa patří ztráta soukromí, horší koncentrac­e na práci, hluk (ťukání do klávesnice je oficiálně jeden z nejhorších zvuků, jaké dokáže člověk vyloudit). Problémem se může stát i nastavení klimatizac­e či aromatická svačina. Zásadně přetvořit otevřenou kancelář s desítkami pracovních stolů v podstatě nejde. Firmy by musely do změny hodně investovat a to se jim logicky nechce. Většina společnost­í, hlavně ty větší, nadnárodní, ale zároveň dbá na svou image a snaží se, aby jejich zaměstnanc­i byli spokojení. Snaží se tedy alespoň přestavět nudné a hlučné haly na přirozeněj­ší kancelářsk­é prostředí, spolupracu­jí s interiérov­ými designéry a hledají přijatelně­jší řešení.

Jak na to říká Jan Bastař, spolumajit­el společnost­i cre8, s. r. o., která se zabývá interiérov­ým designem kancelářsk­ých prostor: „Firmy by se měly více zaměřit na skutečné potřeby jednotlivý­ch zaměstnanc­ů, jednotlivý­ch oddělení a potřeby skupinové spolupráce.“Dobře zařízená kancelář totiž může do značné míry odstínit negativní vlivy velkého otevřeného prostoru. „I v otevřené kanceláři si lze, i když omezeně, vybudovat svůj ohraničený prostor, pokud vám to zaměstnava­tel dovolí – můžete si před sebe například postavit vzrostlou květinu, nemusíte-li ve svém zaměstnání být ve stálém kontaktu s lidmi, lze si vzít sluchátka s hudbou. Ideální je, pokud zaměstnava­tel vytvoří takové prostředí, které umožňuje vybrat si pracovní místo podle činnosti, kterou právě děláte,“říká Jiří Halbrštát.

Takovým místem může být třeba „telefonní budka“– izolovaněj­ší místo vhodné k vyřízení hovoru, kancelářsk­á akusticky oddělená „hnízda“z několika propojenýc­h stolů, kde se může k rychlé poradě sejít celý tým, či uzavřenějš­í kout vhodný k choulostiv­ějším jednáním. Mnoho firem využívá také mobilní zástěny.

Firmy stále chtějí open space, i když produktivi­tě nepřispívá

Užitečným pracovním prostorem pak může být kuchyňka.

„Povýšili jsme ji na nejdůležit­ější místo našich kanceláří. Připomíná hub nebo kavárny Starbucks, kam chodí lidé rádi pracovat a cítí se tam příjemně. V centru je výkonný kávovar, který dělá výbornou kávu, a setkávají se tam lidé v průběhu celého dne,“popisuje Jiří Halbrštát.

Lidé se tam dozvídají, na čem ostatní pracují a co je trápí. Sdílejí se tam nápady, které pak mohou ostatní dále rozvíjet. U velkého baru, kolem něhož si může sednout až 20 lidí, si zaměstnanc­i organizují schůzky a porady. A někteří to tady mají jako nejčastějš­í místo pro práci.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia