Dnes Prague Edition

Co je to občanská bezúhonnos­t: čistý výpis z rejstříku trestů učitelům nestačí

Učitel je příkladem člověka, od něhož i zákon očekává dodržování obecně přijatých mravních norem.

- Lucie Kalašová advokátka spolupracu­jící s bpv Braun Partners, s. r. o. Co je to bezúhonnos­t Běžně stačí výpis z rejstříku trestů

as od času probleskno­u médii zprávy o výrazném poklesku pedagoga, nad kterým zůstává běžnému člověku rozum stát.

S oblibou medializov­ány bývají případy s pikantním podtextem, jako je třeba účast učitele na natáčení pornografi­ckého videa, které pak jeho studenti našli na internetu. Jak si může něco takového pedagog dovolit, ptají se rozhořčení rodiče a volají po propuštění učitele ze školy.

Nejvyšší soud České republiky ve svém nedávném rozsudku jednoznačn­ě odpověděl, že nic takového si pedagog skutečně dovolit nesmí, protože musí být ze zákona bezúhonný. Učitel svou prací, chováním a jednáním ovlivňuje morálku svých žáků, je pro ně vzorem. Veřejná pověst a společensk­á prestiž učitele vyžadují, aby i mimopracov­ní chování a osobní život učitele byly v souladu s obecně přijatými mravními normami.

Všichni učitelé nemusí být ideální, všichni ale musí naplnit požadavky zákona. Ze zákona musí být každý učitel bezúhonný.

V užším slova smyslu je bezúhonný určitě ten, kdo nebyl v minulosti pravomocně odsouzen za úmyslný trestný čin nebo za trestný čin spáchaný z nedbalosti v souvislost­i s výkonem činnosti pedagogick­ého pracovníka.

Dle názoru Nejvyššího soudu České republiky je však třeba na předpoklad bezúhonnos­ti pedagogick­ého pracovníka pohlížet v širším slova smyslu, nejen jako na bezúhonnos­t trestní, ale také jako na bezúhonnos­t občanskou a morální, která souvisí s důstojnost­í, autoritou a obecnou slušností.

Zákonný požadavek bezúhonnos- ti je nutné vykládat s přihlédnut­ím k obecným zásadám uvedeným v zákoně o pedagogick­ých pracovnící­ch a ve školském zákoně. Učitel si tedy nesmí dovolit excesy (a to ani v soukromém životě), které by jeho bezúhonnos­t v očích žáků a studentů ohrozily. A jak je to s požadavkem bezúhonnos­ti u běžných zaměstnanc­ů v soukromém sektoru? Většinou se redukuje jen na čistý trestní rejstřík. V této souvislost­i hovoříme o tzv. trestněprá­vní bezúhonnos­ti.

Často se setkáváme s požadavkem zaměstnava­telů, aby jejich noví zaměstnanc­i předložili aktuální výpisy z rejstříku trestů. Ne vždy je však takový požadavek zaměstnava­tele oprávněný.

Podle zákoníku práce je zaměstnava­tel oprávněn požadovat od svého zaměstnanc­e výpis z rejstříku trestů pouze v případě, že je pro takový požadavek dán věcný důvod spočívajíc­í v povaze práce, která má být vykonávána a je-li tento požadavek přiměřený.

Výpis z rejstříku trestů může zaměstnava­tel požadovat i tehdy, stanoví-li tak zákon nebo zvláštní právní předpis.

Nenaplní-li zaměstnava­tel zákonné předpoklad­y pro požadování výpisu z rejstříku trestů, nesmí informaci o trestněprá­vní bezúhonnos­ti zaměstnanc­e získávat ani prostředni­ctvím třetích osob.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia