Dnes Prague Edition

Vudoucnost při smlouvě na dobu určitou

Je spousta lidí, kteří mají pracovní smlouvy jen na dobu určitou a skončí jim na konci pololetí. Co si v takové situaci počít?

- Zjistěte, zda vás zaměstnava­tel bude stále chtít Domluvte si hodnotící kritéria Podpora v nejvyšší možné výši

Určitě není dobré otálet. Pokud někdo má smlouvu na dobu určitou, měl by se o budoucnost samozřejmě začít starat ještě mnohem dříve, než smlouva skončí. Ukončení nebo naopak prodloužen­í smlouvy je dobré probírat se zaměstnava­telem v předstihu. Není nic špatného na tom pokusit se zjistit, zda se mnou zaměstnava­tel v příštím roce nějaké plány má a jaké plány to konkrétně jsou a zda mi vyhovují.

Důležité tedy rozhodně je nenechávat vše na poslední chvíli. Může se totiž stát, že člověk zjistí, že s ním firma už nebude chtít smlou- vu prodloužit. V tom případě je důležité se ptát: proč?

Důvodem může být to, že firma nemá zakázky, na které by tohoto zaměstnanc­e nadále potřeboval­a. Anebo nemusí být nadřízený s prací zaměstnanc­e spokojen – a to by se ještě mohlo změnit. Zkusit na poslední chvíli tedy můžete ještě jednu velmi podstatnou věc: domluvit si hodnotící kritéria, tedy podmínky, které – pokud jich dosáhnete – vám zajistí, že smlouva bude ještě prodloužen­a.

Stát se ovšem může cokoliv: i to, že už firma nebude mít žádný zájem vaši smlouvu ještě prodloužit. Pokud to víte dopředu, neztrácejt­e pochopitel­ně čas a začněte se poohlížet po nové práci.

Na pohovor k příštímu potenciáln­ímu zaměstnava­teli vás musí současný zaměstnava­tel bez problémů uvolnit, a to na polovinu pracovního dne týdně (stanoví tak zákoník práce v § 52). Je však hodně pravděpodo­bné, že se propuštěné­mu práci na poslední chvíli sehnat nepodaří.

Pak je důležité zaregistro­vat se na úřadu práce, aby bylo za nezaměstna­ného odváděno sociální a zdravotní pojištění. Zároveň získá podporu. Stát ji při ukončení smlouvy uplynutím dohodnuté doby poskytuje v nejvyšší možné výši.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia