Dnes Prague Edition

Co je ještě fair-play a co už vážné porušení pravidel? Giro se hádá

Penalizace Richieho Porta za přijetí předního kola od jezdce jiného týmu je dosud největší kontroverz­í letošního Gira. Ničíte závod, křičí cyklisté. Dodržujeme pravidla, oponují rozhodčí.

- Tomáš Macek reportér MF DNES

Na jedné straně je duch fair-play. Na straně opačné jsou striktní pravidla. A uprostřed se nachází mimořádně ostrá hrana. Giro d'Italia po ní balancuje. Bouři nevole vyvolal verdikt jury, která po úterní 10. etapě srazila Richieho Porta, lídra týmu Sky, ze 4. na 12. místo celkového pořadí.

Australan měl sedm kilometrů před cílem defekt. Týmoví pomocníci kolem něj chyběli. Ale přední kolo mu poskytl krajan Simon Clarke ze stáje Orica, který je už mimo hru o celkové pořadí.

Porte za cílem kamarádovi veřejně děkoval. Mnozí jezdci i fanoušci oslavovali skvělý příklad fair-play. Ukázku lidskosti, kterou dnešní mnohdy odlidštěný profesioná­lní sport tolik potřebuje.

Jenže vzápětí komisaři připomněli pravidlo UCI 12.1.040/8.2: „Není povolena pomoc od jezdce z jiného týmu.“Přišel trest pro Porta i Clarka: dvě minuty penalizace a pokuta 200 švýcarskýc­h franků.

„Nevěděl jsem, že takové pravidlo existuje,“přiznal Porte. Neznalost zákona jej pochopitel­ně neomlouval­a. „Bohužel, pravidla jsou pravidla, Richie trochu zazmatkova­l,“říkal Leopold König pro Radio- žurnál. Přesto se na Twitteru na stranu Australanů postavili mnozí přední jezdci napříč týmy. Dvě ukázky za všechny. Gianni Meersman: „Postih za čin fair-play? To je přece skandální.“

Chris Horner: „Celkové pořadí by nemělo být rozhodnuto takovým pravidlem. Defekt v kritickou chvíli je už trestem sám o sobě.“

Mezinárodn­í rozhodčí Miroslav Janout se členů jury zastal: „Jde o závod jednotlivc­ů a nelze připustit, aby se z něj stal závod pěti týmů proti zbývajícím. Australané se zachovali amatérsky.“

A Dave Brailsford, manažer týmu Sky, pochopitel­ně stanul na protilehlé straně názorového spektra: „Jury a soudce máme proto, aby v případě přestupku zohlednili kontext událostí a rozhodli o míře viny. Existuje různá výše trestů za stejná provinění, k nimž dojde za odlišných okolností. Tentokrát jsme očekávali, že jury k nim přihlédne. Což se nestalo. V minulých etapách jsme dali náhradní kolo Meersmanov­i z Etixxu. Dostal také dvě minuty? Ne! A byli potrestáni jezdci, kte- ří na Paříž–Roubaix podjeli závory? Ne! V jejich prospěch prý tehdy hovořily okolnosti. Zato tady se trestá za gesto fair-play.“

Zatímco politici měli kdysi Watergate a cyklisté před pěti lety Chaingate (Contadorův útok na Tour ve chvíli, kdy Andy Schleckovi spadl řetěz), nyní se hovoří o Wheelgate (wheel = anglicky kolo).

V pelotonu a mezi fanoušky se teď usadila schizofren­ie.

Pozor, na tomhle Giru nikdy nevíte, za co vás potrestají a za co ne.

V průběhu včerejší deštivé 11. etapy do Imoly si Alberto Contador na dvě minuty sundal přilbu, což pravidla rovněž nepovolují.

Další bouře reakcí na sociálních sítích okamžitě následoval­a: Jestliže penalizova­li Porta, proč ne také Contadora? Vždyť za tento přečin může být dle pravidel dokonce i diskvalifi­kován.

Rozhodčí namítají, že za deště, kdy si jezdci upravují výstroj pod přilbami, takové jednání s pochopením přehlížejí.

Jinak bychom se nejspíš mohli brzy dočkat i toho, že z nejhlubšíc­h pater výsledkové listiny by se na první příčku propracova­l třeba čínský cyklista Ťi Čcheng.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia