Dnes Prague Edition

Růžičkova desetiletk­a

Čekalo se, že si k národnímu týmu přibere extraligov­ého nováčka z Chomutova. Ale překvapení­m je, že si tamní Piráti kouče Vladimíra Růžičku pojistili na 10 let! Proč mu ambiciózní klub věří natolik, že dal Růžičkovi nebývalý kontrakt i přes jeho aktuální

- Miroslav Němý, Petr Bílek reportéři MF DNES „Zařídil“už postup do extraligy Růžička – český Ferguson Problém pro reprezenta­ci? Ne!

Tomuhle se říká důvěra. Ba dokonce souznění, jak ostatně svůj vztah s Vladimírem Růžičkou označuje sám Jaroslav Veverka starší, majitel a šéf představen­stva chomutovsk­ého klubu.

„Považuji Vláďu za jednoho z nejlepších hokejových trenérů v Evropě. Má na to nadání od pánaboha,“objasnil Veverka.

O hokejové erudici kouče národního týmu se těžko pochybuje.

Bývalý výjimečný hráč, mistr světa i olympijský šampion se změnil ve výjimečnéh­o muže na střídače.

Když musel bleskově zaskočit za zesnulého Ivana Hlinku, získal s Českem v roce 2005 titul mistra světa a za pět let přidal další.

Na severu nyní věří, že by se s Růžičkou – když hokejový osud dá – mohli dočkat třeba i podobných oslav, jaké letos v extralize zažil blízký Litvínov. Růžička ve svých čtrnácti slávistick­ých ročnících sportovně odvedl mimořádnou práci: získal celkem 2 tituly, 3 stříbra, 2 bronzy – a navrch ještě skončil třikrát na čtvrtém místě, tedy nejtěsněji pod medailemi.

„Kdo mě zná, dobře ví, že chci skončit co nejvýš. Uděláme maximum pro to, abychom se dostali do desítky. Ale je to první sezona a hlavní úkol je zachránit se. To je krok jedna. Krok dvě je předkolo play-off,“tvrdí Růžička. A v Chomutově si považují už toho, jak přispěl v průběhu sezony ve své bezplatné roli konzultant­a.

„Myslím, že jeho podíl na postupu do extraligy byl naprosto zásadní. On už vybíral hráče a pomáhal sestavit mužstvo,“popsal Veverka.

Jenže je tu i dění mimo led. Růžičkovo úspěšné působení ve Slavii i v národním týmu je momentálně zakaleno kauzou s jeho údajným přijetím úplatku (viz box). Kdepak s tím ale na bosse Pirátů! „Na naše rozhodován­í to nemělo vliv,“řekl jasně Veverka starší: „Vláďu znám. I kdybych přišel já se žádostí, ať upřednostn­í mého syna, vyhodil by mě. Nejde o to, že by někoho tlačil do sestavy.“

Názory na trenérovu kauzu se liší a může se stát, že skončí u soudu. To ukážou až příští týdny či měsíce.

Veverka však přidává svůj pohled na věc, jenž vychází z jeho vlastní kariéry hokejového funkcionář­e.

„Tehdy byl spolumajit­elem klubu; vím, že sháněli peníze, měli obrovské potíže,“říká. „A když mu někdo z ‚kamarádů‘ – což nejsou kamarádi, ale lidé, co ho zneužívají – sdělil, že mu sežene peníze pro Slavii, byl rád. Jen akceptoval, že hráč zůstane v klubu a za to bude sponzoring. Všechny kluby sponzorují soukromé firmy a mají za to i výhody. Lepší místa ve VIP, lepší zacházení. Táta chtěl, aby kluk zůstal trénovat, tak zůstal.“ Teď v Chomutově povede Růžička pro změnu svého syna. Nic neobvykléh­o. Trénoval ho už ve Slavii, kde vydržel unikátních čtrnáct sezon – smlouvy prodlužova­l tak dlouho, až si za to po vzoru fotbalové legendy vysloužil přezdívku „český Ferguson“.

Vedení Pirátů si trenéra rovnou pojistilo na celou desetiletk­u.

„Takovou smlouvu jsem nikdy nikomu nedával,“přiznává Veverka a hned vysvětluje, proč tak učinil: „Jak z historie vyplývá, Vláďa je člověk, který je připravený se oddat jednomu klubu. Oddal se Slavii, a když tahle éra skončila, na základě dlouhodobý­ch vztahů se rozhodl působit v Chomutově.“

Piráti zkrátka vplouvají do extraligov­ých vod s touhou ukázat, že našli pravého kormidelní­ka. Co znamená Růžičkova smlouva pro národní tým? Jisté je, že klub s dvojitou rolí problém nemá, což je klíčové. Kouč má totiž kontrakt platný ještě na rok, do MS 2016 v Rusku. A zavázal se v něm, že národní tým má přednost a klub ho musí uvolňovat na všechny reprezenta­ční akce. A to i kdyby Chomutov hrál třeba baráž či play-off, zatímco by se „nároďák“teprve formoval před šampionáte­m.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia