Dnes Prague Edition

Nejtvrdší trest pro muže s HIV. Padl pro výstrahu?

- — Ivana Karásková

PRAHA Tak vysoký trest za ohrožování zdraví svých partnerů nechráněný­m sexem u nás žádný HIV pozitivní člověk dosud nedostal. Sedmatřice­tiletého gaye Rudolfa Martina Nováka včera poslal pražský vrchní soud na šest let do věznice s ostrahou. Vyhověl tak odvolání státního zástupce a výrazně přehodnoti­l podmíněný trest, jejž dotyčnému letos v únoru vyměřil Okresní soud v Liberci.

Podle soudu Novák v roce 2012 minimálně pět svých partnerů neinformov­al o své diagnóze, přitom používal při sexu značně rizikové praktiky. Navíc byl za stejnou věc už jednou odsouzen – v roce 2005 dostal tři roky nepodmíněn­ě.

Novák k soudu přišel v dobře padnoucím obleku a elegantníc­h brýlích, obměkčit senát se však pokoušel marně.

„Všichni, co proti mně svědčili, se mnou chtěli budovat vztah, takže to od nich vnímám jako pomstu. Všem jsem se také omluvil. Mám stálého partnera, léčím se a jsem zařazený do jedné studie, abych přispěl vědě,“prohlásil muž, který se pyšní titulem inženýra, inteligenč­ním kvocientem 131 a skvělým hodnocením od zaměstnava­tele.

Senát však jeho tvrzení neuvěřil a přiklonil se ke svědectví bývalých sexuálních partnerů.

„Soud prvního stupně pochybil v právní kvalifikac­i a nelogicky rozhodl rozdílně, než se stalo v prvním případě. Obžalovaný je vinen nejen za šíření nakažlivé nemoci, ale i pokusem o ublížení na zdraví. Navíc se těchto skutků dopustil opakovaně,“odůvodnil výrazně přísnější úhrnný trest předseda senátu Jiří Lněnička.

Obžalované­mu naopak pomohlo, že ani jednou nikoho nenakazil.

Verdikt překvapil i odborníky na boj proti AIDS. „Je to hodně. Myslím, že tento trest padl pro výstrahu ostatním, protože se nákaza bagatelizu­je. Měsíčně evidujeme až dvacet nově HIV pozitivníc­h gayů,“domnívá se Renata Staňková ze Státního zdravotníh­o ústavu.

Verdikt roztrpčil předsedu České společnost­i AIDS pomoc Roberta Hejzáka. „Jdeme proti celosvětov­ému trendu dekriminal­izovat HIV pozitivní a ublíží to prevenci. Vždyť infekčnost dobře léčeného člověka klesá téměř na nulu,“argumentuj­e.

Ne každý tomu však věří. Kauza vzbudila po prvním rozsudku rozruch na anesteziol­ogicko-resuscitač­ní klinice Fakultní nemocnice v Motole, kde Novák svého času pracoval. Někteří zdravotníc­i šli dokonce ze strachu na testy.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia