Dnes Prague Edition

STOVKY HRAČEK LEGO

Případ Lukáše Nečesaného se vrací stejnému soudci, který ho poslal do vězení. Musí najít nové důkazy. Jejich nedostatek mu vyčetl Nejvyšší soud.

- Michaela Rambouskov­á, T. Hejtmánek, T. Kučera

HRADEC KRÁLOVÉ Pokusil se Lukáš Nečesaný zavraždit kadeřnici, nebo je nevinnou obětí odfláknuté­ho vyšetřován­í? O tom bude muset brzy rozhodnout Krajský soud v Hradci Králové. Ten samý, který mladíka loni v lednu poslal na 16 let za mříže za pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích, kterou podle rozsudku několikrát udeřil do hlavy polenem a sebral jí tržbu. Kauzu vrátil zpět na kraj Nejvyšší soud, který Nečesaného trest zrušil.

Aby mohl hradecký soud obžalované­ho znovu odsoudit, bude muset najít dostatek důkazů. Nejvyšší soud se totiž ztotožnil se stížností tehdejší ministryně spravedlno­sti Heleny Válkové, která argumentov­ala právě nedostatke­m důkazů.

Soud si tak bude muset vyžádat od policie další. Co nového mohou vyšetřovat­elé po dvou letech přinést a jak budou postupovat, však mluvčí krajské policie Ivana Ježková nechce předjímat.

„Rozhodnutí Nejvyššího soudu bereme na vědomí, ale nepřísluší nám ho jakkoliv komentovat. Stále trváme na tom, že vyšetřován­í pro- bíhalo zcela standardně a v souladu se zákonem,“uvedla mluvčí.

Obhájci a rodina Nečesaného jsou však jiného názoru. Již po jeho odsouzení zveřejnili záznamy výslechů svědků i napadené kadeřnice, včetně videa z takzvané rekognice pachatele. Tu provedli policisté pět dní po útoku. Pachatele žena určovala, když ležela na jednotce intenzivní péče královéhra­decké nemocnice.

Vyšetřovat­el na videu ukazuje ženě dvě alba s fotografie­mi šesti mužů, aby označila útočníka. V obou jsou stejné fotky, vždy dva obličeje na straně, pořadí je však jiné. Zatímco u prvního alba zareaguje u strany, kde je Nečesaný, a policista vyhodnotí, že ho označila, ve druhém albu na jeho snímek nereaguje. „Tady to není,“prohlásí. Podle rodiny Nečesaných nejde o přesvědčiv­ý důkaz, neboť žena kvůli únavě není schopna identifiko­vat stejného člověka v obou albech.

Příbuzní Nečesaného rozporoval­i i některé výpovědi poškozené ženy týkající se vzhledu pachatele, popisu události a také předmětu, jímž ji údajně bil do hlavy a který se nikdy nenašel. „Připravuje­me se na všechny možné scénáře. Doufáme však, že krajský soud bude respektova­t rozhodnutí Nejvyššího soudu a Lukáše zprostí obžaloby,“věří otec obžalované­ho Luděk Nečesaný.

Je také pravděpodo­bné, že v Hradci Králové kauzu dostane na starost opět soudce Jiří Vacek.

„Měl by to řešit pan doktor Vacek, není důvod, proč by to neměl být on,“uvedla mluvčí soudu Kateřina Podeszwová. Novou situaci odmítla dál komentovat s tím, že soud dosud nemá písemné vyhotovení rozsudku.

„Stále trváme na tom, že vyšetřován­í probíhalo v souladu se zákonem.“

Ivana Ježková

mluvčí krajské policie v H. Králové

 ?? Repro: www.lukasneces­any.cz ?? Kdo to byl? Při druhém prolistová­ní ukázala žena na stranu, kde byl portrét Nečesaného (nahoře). „Zaznamenáv­áme,“reagoval policista (uprostřed). V druhém albu u fotky Nečasného žena opakovaně říká ne, i když jí ho policista ukazuje několikrát (dole).
Repro: www.lukasneces­any.cz Kdo to byl? Při druhém prolistová­ní ukázala žena na stranu, kde byl portrét Nečesaného (nahoře). „Zaznamenáv­áme,“reagoval policista (uprostřed). V druhém albu u fotky Nečasného žena opakovaně říká ne, i když jí ho policista ukazuje několikrát (dole).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia