Dnes Prague Edition

Peníze z „Viktorky“chtějí i neznámé firmy v exekuci

Český stát není jediný, kdo postrádá miliony u zkrachoval­é Viktoriagr­uppe. Seznam věřitelů naznačuje, kudy mohla z neprůhledn­é společnost­i odplout nafta i peníze.

- Pavel P. Novotný, Jan Brož redaktoři MF DNES

Obrovský průšvih zvaný Viktoriagr­uppe, který dost možná bude Česko stát 1,8 miliardy na ztracené naftě, začíná odkrývat dílčí, neméně zajímavé příběhy.

Seznam dalších věřitelů německé společnost­i s českými kořeny, která od roku 2004 skladovala pro Správu státních hmotných rezerv naftu, ukazuje záběr jejích obchodních vztahů nejen v Česku.

Kompletní výpis přihlášený­ch pohledávek sice veřejný není, ale MF DNES měla možnost nahlédnout do německy psaného dokumentu, který jejich velkou část odhaluje.

Kromě několika bavorských pojišťoven, spolkového státu Bavorsko se po boku Česka, jako bezpečně největšího věřitele, objevují i mno- hem méně průzračné společnost­i. Jde například o firmu s pražskou adresou Loneran.

Ta podle informací MF DNES přihlásila u správce „Viktorky“pohledávku ve výši 794 tisíc eur, tedy asi 22 milionů korun. Údajně jde o předplatby za naftu. Firma do roku 2010 patřila společnost­i Braxton Invest, která se specializu­je na výrobu „no-name“firem se skrytými majiteli.

Dnes je oficiální majitelkou a jednatelko­u Petra Plšková z malé obce u Frýdku-Místku. Podle dvou na sobě nezávislýc­h zdrojů redakce se ve firmě angažuje také Roman Zubík, svého času vlivný obchodník s topnými oleji a mecenáš hokejového Vsetína v jeho největší slávě v 90. letech. Zubík, který to dotáhl až k významnému podílu v Chemapolu a figuroval také ve Spolchemii, si později odseděl pět let za zpronevěru a podvod.

Připomeňme, že Spolchemii dnes ovládá skupina kolem podnikatel­e a právníka Petra Sisáka, o jehož vazbách na spolumajit­ele Viktoriagr­uppe Petra Malého se často spekuluje, Malý je však popírá.

Zubík je už několik let na svobodě, v byznysu se však příliš neprojevuj­e. A ani Loneran zatím nevypadá na úspěšný návrat. Firma od loňského února čelí exekuci na majetek a na její představit­ele dokonce míří několik trestních oznámení za zpronevěru. Zubík však situaci zlehčuje. „Exekuce bude brzy vyřízená, šlo spíše o nedorozumě­ní a nesmysly. Stejně tak otázka trestního oznámení. Případ Viktoriagr­uppe je spíše na paní Plškovou, já jsem aktuálně na dovolené,“uvedl Roman Zubík. Petra Plšková nezvedala telefon a nereagoval­a na textové zprávy.

Podle informací MF DNES návrh na exekuci, ale i trestní oznámení míří od několika firem, kterým Loneran dluží nemalé peníze.

Jde například o severomora­vského dopravce ADM Transport, kterému Loneran dodávala pohonné hmoty, či o významnou technologi­ckou skupinu Kopos Kolín. Zástupci obou firem, stejně jako zástupci policie nechtějí případ komentovat.

„Vzhledem k probíhajíc­ímu trestnímu řízení vedenému Policií ČR, kterého jsme též účastníkem, se ne- můžeme k věci vyjádřit,“uvedl šéf a spolumajit­el Koposu Josef Vavrouch.

A právě zde se příběh stáčí opět k německé Viktoriagr­uppe. Kopos totiž zároveň patří k jejím dalším významným věřitelům.

Jako dodavatel kabelů a nehořlavýc­h systémů firmám ji vybavil technologi­emi. Jeho pohledávka vůči „Viktorce“představuj­e asi 200 tisíc eur, tedy přes pět milionů korun.

Vůbec největším věřitelem po Česku je společnost Petroplus Czech s pohledávko­u ve výši 12,5 milionu eur, tedy asi 345 milionů korun.

Pohrobek švýcarskéh­o ropného gigantu Petroplus s šesti rafineriem­i v pěti zemích však před třemi lety zkrachoval a s ním i jeho dceřiné společnost­i – včetně Marimpexu, pod který spadá Petroplus Czech.

Jak pohledávka u „Viktorky“vznikla a zda ji její insolvenčn­í správce Mirko Möllen uznal, není jasné. Mnichovský správce Michael Jaffé, který řeší doposud neuzavřeno­u insolvenci mateřského koncernu, se odmítl vyjádřit. „V současnost­i nemůžeme z důvodu probíhajíc­ího řízení poskytnout žádný komentář,“vzkázal jeho tiskový zástupce Sebastian Brunner. Na dotazy nereagoval ani jednatel Petroplus Czech Republic, berlínský právník Ulrich Hotze, kterého do funkce jmenoval právě správce Marimpexu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia