Dnes Prague Edition

Finské obce bojují o život(y)

Na finském venkově zuří válka o obyvatele. Obce se snaží přilákat nové usedlíky velkorysým­i pobídkami.

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES Dětem nakloněná země

V čase, kdy Finové čelí citelnému poklesu populace a zároveň čím dál víc lidí „polykají“velká města, se malá městečka a vesnice doslova předhánějí v nabídkách, jak k sobě přitáhnout nové obyvatele. Pozemky takřka „za hubičku“a štědré příspěvky na každého nově narozeného občánka jsou těmi hlavními vábničkami.

Ty obce, které „na tohle nemají“, vymýšlejí další originální dárky pro nově příchozí. Od jabloní k vysazení, dek z ovčí vlny, výrobků místních řemeslníků, košíků s potravinam­i až po placenou lékařskou péči či granty na studium.

Podle nejnovější studie zveřejněné finskou Asociací místních a regionální­ch úřadů se do těchto „závodů o duše“zapojily v zemi více než dvě třetiny větších sídel mimo velká města.

Příkladem je obec Lestijärvi v regionu Ostrobothn­ia na západním pobřeží, v níž dnes žije 815 lidí. Od roku 2012 vyplácí za každé dítě, které přijde na svět na území obce, deset tisíc eur.

Pro rodiny „v naději“to není vůbec špatná nabídka. Ale peníze rodiče nedostanou ihned na ruku – suma je vyplácena postupně, aby byla jistota, že tu rodina skutečně zapustí kořeny.

Nedaleké městečko Pudasjärvi s 8,5 tisíce obyvatel rozhodlo o „grantech na novorozenc­e“už před šesti lety. Každým rokem se částka zvyšuje a letos dostanou novorozenc­i do kolébky hned po narození 376 eur. Studie, o níž informoval­a finská rozhlasová stanice Yle, připomíná, že obce se snaží čím dál víc prezentova­t jako „baby-friendly“(dětem nakloněné) nejen kvůli novým usedlíkům, ale i ve snaze udržet stávající rodiny pošilhávaj­ící po pohodlnějš­ím a většinou levnějším životě ve velkých městech.

Finská péče o děti má přitom dlouhou tradici. Už 75 let si mohou nastávajíc­í matky zdarma vyzvednout od státu světově proslulou krabici s věcmi potřebnými pro novorozeně – její součástí jsou oblečky, potřeby na kojení, povlečení, hračky a matrace, s níž se krabice dá použít i jako postýlka. Podle některých odborníků tenhle dárek přispívá k nejnižší úmrtnosti novorozenc­ů na světě.

Bonusy za novorozenc­e vyvolaly ve finských médiích velkou pozornost, studie však zjistila, že daleko častěji používaným tahákem jsou nízké ceny za bydlení a zcela směšné ceny za stavební pozemky. Na některých místech nabídly radnice a obecní úřady stavební pozemky za jedno euro!

Mluvčí Asociace Merja Olari-Sintonenov­á při zveřejnění studie uvedla, že dosud nebyla zveřejněna žádná statistika, která by ukázala, jak jsou tyto programy k nalákání obyvatel efektivní.

Upozornila však, že městečko Utajärvi s téměř třemi tisíci obyvateli nedávno upustilo od programu, v němž nabízelo stavební pozemky za jedno euro. Jednoduše proto, že vážných zájemců o nabízené pozemky bylo žalostně málo.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia