Dnes Prague Edition

Další úsek okruhu? Nejdříve za čtyři roky

- Vojtěch Janda, Vítězslav Bureš redaktoři MF DNES a iDNES.cz Jsou zde pro i proti, říká expert

Původně zpoplatněn­ý vůbec být neměl. Pak ale přišla nečekaná dohoda mezi Prahou a ministerst­vem dopravy – řidiči jedoucí po Pražském okruhu musí mít na předním skle nalepenou dálniční známku.

Nad oním jednáním z roku 2009 mnozí nechápavě kroutili hlavou. Tvrdili, že to popírá původní záměr stavby – odvést dopravu z města.

„Okruh byl stavěn proto, aby odlehčil pražské dopravě. Tento krok ji naopak zhustí,“prohlašova­l tehdy třeba někdejší sociálněde­mokratický zastupitel Petr Hulinský.

Ministerst­vo zase argumentov­alo tím, že výstavba okruhu byla drahá a musí se z něčeho zaplatit.

Od té doby se událo pár pokusů, aby se poplatek na Pražském okruhu, který se mezitím vyšplhal z 1 200 na 1 500 korun ročně, neplatil. Jenže bez výsledku.

Teď to pražský magistrát zkouší znovu. Náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) chce kvůli tomu jednat s ministrem dopravy Danem Ťokem (za ANO).

„Nechci spekulovat, zda uspějeme. Za pokus to stojí, předložím panu ministrovi argumenty a pokusím se ho přesvědčit,“potvrdil včera Dolínek. Jeden z hlavních argumentů má být prakticky totožný s tím, který se používal už před šesti lety – dostat auta mimo Prahu. Například řidiči z jižní části města, kteří teď projíždějí ucpaným centrem, aby se dostali na druhou stranu metropole, by se mohli těmto zácpám

Když ministerst­vo dopravy v roce 2001 připravova­lo podklady pro výstavbu Pražského okruhu, počítalo se s dokončením v roce 2008.

Je evidentní, že šlo o velmi optimistic­ké plány.

Do dnešního dne se podařilo dokončit sotva polovinu obřího projektu, a to zejména úseky, které propojují brněnskou dálnici D1 a rychlostní silnici R7 směrem na Slaný. Nejnovější úsek, který propojil D1 a plzeňskou dálnici D5, byl otevřen téměř před pěti lety, v září 2010.

Součástí této trasy jsou například i Lochkovský a Komořanský vyhnout právě nájezdem na okruh. „Hledáme všechny způsoby, jak ulevit dopravě ve vnitřní Praze. Tohle by byl další kamínek do mozaiky, který navíc nebude stát žádné peníze,“vysvětluje Dolínek. Praha zareagoval­a na Ťokův návrh, který chce přinést do vlády, a to, tunel. První zmiňovaný měří 1,6 a druhý 1,9 kilometru.

V současné době se nejžhavěji diskutuje o výstavbě jihovýchod­ního úseku okruhu s číselným označením 511, který by propojil zmiňovanou dálnici D1 s Běchovicem­i. Úsek by měl měřit 12,5 kilometru, přičemž se stavbou se má začít nejdříve v roce 2019. Samotná výstavba zabere odhadem pět let.

Projekt má ulevit hlavně jihovýchod­ní části metropole. Snad nejvíce po výstavbě volají obyvatelé pražského Spořilova, protože propojka by odvedla kamionovou dopravu z jejich území. (vj) aby se mýtné nově neplatilo na pěti úsecích českých dálnic a rychlostní­ch komunikací. Jednat by se mělo o několikaki­lometrové úseky v blízkosti Brna, Chebu či Mladé Boleslavi. Na tento seznam by podle Prahy měl v ideálním případě přibýt i Pražský okruh.

„I když počet řidičů, kteří kvůli dálniční známce využívají místo

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia