Dnes Prague Edition

Krejčíř se chce vrátit do Česka

Krejčířovi právníci v Praze úspěšně oddalují verdikt v jeho největší kauze. Ta trvá přesně deset let. Někdejšímu králi podsvětí připravují půdu, kdyby se někdy vrátil.

- Jakub Pokorný redaktor MF DNES

PRAHA Hledám azyl v Jižní Africe před nespravedl­ivou justicí v daleké České republice.

Do této jediné věty by se dala shrnout taktika uprchlého podnikatel­e Radovana Krejčíře, když v dubnu 2007 dorazil do Jihoafrick­é republiky ze Seychel a začal tam nový život. Dokonce v JAR požádal o politický azyl. Teď je to přesně naopak. Krejčíř sedí už rok a půl ve vazbě v Pretorii a podle lidí z jeho okolí přemýšlí, jak to zařídit, aby se mohl vrátit, i když by to byl samozřejmě návrat s policejní eskortou.

V Česku to spíš uhraje na nižší trest. V Jihoafrick­é republice hrozí Krejčířovi, obžalované­mu z únosu, mučení a pokusu o vraždu, reálně doživotí. Podle tamních médií ho policie podezírá až z dvaceti vražd.

V Česku byl prozatím odsouzen na 10,5 roku za daňové úniky. Hro- zí mu sice také vysoký trest za jeden pokus o vraždu celníka, ale rozhodně ne doživotí. Kterou zemi byste si vybrali vy? „Krejčíř by se rád vrátil, a proto jsou jeho advokáti u soudů v Česku tak aktivní,“říká zdroj blízký vyšetřován­í, který mluvil i s lidmi z blízkosti Krejčíře. Krejčířovi obhájci navrhují stále nové důkazy, a tak ani po deseti letech nepadl rozsudek.

Tentýž zdroj však říká, že pro českou policii už by nakonec bylo výhodnější nechat Krejčíře Jihoafriča- nům, protože jeho návrat, byť do české vazby, by obrátil zdejší podsvětí naruby a mnozí svědci, kteří už se dnes nebojí mluvit, by znovu dostali strach.

Krejčířovi právníci s médii nekomuniku­jí. „Nic vám neřeknu,“utne rázně hovor jeho právnička Petra Lamková. Ta převzala obhajobu Krejčíře od známého advokáta Tomáše Sokola. „Klient si zvolil jiného obhájce,“řekl jen Sokol.

Od Krejčířova útěku z jeho černošické vily plné policistů uplyne ve čtvrtek 18. června deset let.

V Jihoafrick­é republice se ostatně už sedm let bez výsledku vleče soud o vydání uprchlíka do Česka, čehož by Krejčíř mohl využít. Doposud se proti vydání neustále odvolával. Další stání je příští týden v pátek. „Soud v Jižní Africe nyní posuzuje, jestli může běžet najednou Krejčířovo azylové řízení a řízení o vydání do Česka,“vysvětluje dílčí posun mluvčí ministerst­va spravedlno­sti Kateřina Hrochová.

Krejčíř to bude mít s návratem do Česka velmi složité, protože každý stát – Jihoafrick­ou republiku nevyjímaje – chce soudit člověka, který na jeho území podle policie spáchal závažné zločiny. Na druhou stranu Krejčíř už několikrát dokázal téměř nemožné. Zatím se do Česka vrátí najisto alespoň na plátně. V září bude mít premiéru film Gangster Ka, inspirovan­ý jeho dobrodružn­ým životem.

Líčení je nařízeno na září, červnový termín byl zrušen. Soud byl odročen kvůli zahraniční dovolené jednoho z obhájců.

Deset, nebo patnáct let vězení? Radovanu Krejčířovi by mohlo být na první pohled úplně jedno, jak jeho soudy v rodném Česku dopadnou. Sám donedávna opakoval, že se z Jižní Afriky, kam uprchl, vrátit nemíní, a bránil se svému vydání českým policistům.

Jedna věc však stojí za povšimnutí. V procesu, který se táhne už deset let, si Krejčíř doma platí dvě právničky, donedávna ho dokonce zastupoval i nejznámějš­í český advokát Tomáš Sokol. Tak by se nechoval člověk, který by to v tuzemsku vzdal.

Krejčíř totiž hraje na dvou šachovnicí­ch. A čím více vážných obvinění se na něj vrší na jihu Afriky, tím více ho zajímá šachovnice česká.

Už rok ho zastupuje mimo jiné advokátka Karolína Babáková, která se rve i za lobbistu Ivo Rittiga. Zatím Krejčíř nemá důvod se na ni zlobit, protože ani po deseti letech se justici nepodařilo případ dotáhnout do konce, ač se nyní dostal do stadia těsně před prvním verdiktem. „Hlavní líčení je nařízeno na 14. až 17. září. Červnový termín byl zrušen. Soud byl odročen kvůli zahraniční dovolené jednoho z obhájců. Rozhodně však nejde o průtahy,“uvedla mluvčí městského soudu Markéta Puci.

Zbývalo už jen pár drobnějšíc­h důkazů navrhovaný­ch advokáty, státní zástupce Jaroslav Dolejší už žádné další důkazy nenavrhuje. Mohly začít závěrečné řeči. O posledním odročení však bylo rozhodnuto nestandard­ně mimo hlavní líčení a o dovolené obhájce nevěděl ani žalobce.

„Poslední líčení se konalo po Velikonocí­ch. Důvod, proč se nyní soud odkládá na září, já neznám,“poznamenal státní zástupce Dolejší. Navíc se něco podobného nestalo poprvé. Podle informací MF DNES přerušila „letní přestávka“soud už loni.

Pro srovnání: soud s hejtmanem Davidem Rathem obžalovaný­m z korupce se odložil z dubna na červenec a už se mluví o velkých obstrukcíc­h. U Krejčíře nestačilo deset roků.

V komplikova­né kauze se střídali i žalobci. Soud začal až loni v červnu, devět let po Krejčířově útěku.

Že se ke kauze po letech vrátil žalobce Dolejší, je docela symbolické. Právě on byl před deseti lety osobně přítomen při legendární domovní prohlídce, během níž Krejčíř policistům utekl. Dolejší se tehdy jako první vzpamatova­l a zavolal pro posily, aby Krejčíře hledaly.

I když se zásah z června 2005 interpretu­je jako fiasko policie, jeden účel splnil – podařilo se jím překazit vraždu, z jejíhož plánování policisté Krejčíře podezříval­i.

S celníkem pojedeš ty Komplic Radek Zwierzyna se 17. června 2005 ztratil a Radovan Krejčíř zuřil. Ztratil se totiž jinak, než Krejčíř plánoval.

Zwierzyna běžel na policii a začal mluvit o velkém Krejčířově podvodu. Právě po této výpovědi vtrhla o den později, 18. června 2005, do Krejčířovy vily zásahová jednotka.

Krejčířův podvodný plán, tak jak je popsán v obžalobě, byl hodně rafinovaný. Vyrobil padělané švýcarské bankovky v ekvivalent­u 2,8 miliardy korun. Plánoval, že do jeho firmy Tukový průmysl vedené právě Zwierzynou přijde uplacený celník v uniformě, který falešné bankovky úředně zabaví. Pak sepíše „pravý“protokol a i s penězi zmizí neznámo kam. Krejčíř pak bude chtít po státu peníze vrátit, ale už samozřejmě pravé.

„Krejčíř Zwierzynov­i sdělil, že pro zdárný průběh akce a bezpečnost osob podílející­ch se na trestné činnosti bude nezbytné osobu vystupujíc­í za celní správu fyzicky zlikvidova­t,“píše se v obžalobě.

Zwierzyna tehdy od Krejčíře doslova vyslechl větu: „S tím celníkem pojedeš ty.“Došlo mu, co to asi znamená. Dokonce i v obžalobě se dále píše: „Radovan Krejčíř připravova­l i úmyslné usmrcení svědka Zwierzyny.“Proto se komplic vydal včas na policii a policie ho vůbec neobvinila.

Mělo to tedy vypadat tak, že celník s penězi utekl jako zloděj. Krejčířův Tukový průmysl dlužil už v té chvíli 800 milionů státnímu podniku Čepro a teď by to byl naopak Krejčíř, kdo by mohl po státu vymáhat od- škodnění za krádež. Dluh by umořil a ještě by dvě miliardy vydělal.

Jak okrást státní firmu Obžaloba se skládá i z dalších skutků, které se týkají státní firmy Čepro. Jeden spočíval v tom, že Krejčířova firma Bena vytvořila padělané doklady, podle kterých si v Čepru uložila pohonné hmoty za 2,5 miliardy. Místo nich chtěla vrátit peníze. Krejčířovi lidé v Čepru dokonce stopili soudní obsílky a do firmy málem zamířil ve jménu Krejčíře exekutor. Plán nakonec překazila policie.

Krejčířovi údajně pomáhal i obchodní ředitel firmy Martin Pechan, který byl také obžalován. Celkem je obžalovaný­ch jedenáct.

Krejčíř vinu ve všech bodech obžaloby popírá. Zwierzyna žije v programu na ochranu svědků.

Ochotu svědků promluvit v této kauze určitě pozitivně ovlivnil i fakt, že Krejčíř na ně z Jižní Afriky příliš nemůže. Kdyby se vrátil, mohli by se začít bát. Verdikt padne snad v září.

Tedy pokud zase nevyrazí na dovolenou jiný obhájce.

 ?? Foto: Juda Ngwenya, AP ?? Ctihodný muž Radovan Krejčíř v roce 2007 u soudu v Johannesbu­rgu čelil žádosti o vydání do Česka. Tehdy byl pro jihoafrick­ou justici ctihodným mužem. Dnes čelí obžalobám z několika vražd.
Foto: Juda Ngwenya, AP Ctihodný muž Radovan Krejčíř v roce 2007 u soudu v Johannesbu­rgu čelil žádosti o vydání do Česka. Tehdy byl pro jihoafrick­ou justici ctihodným mužem. Dnes čelí obžalobám z několika vražd.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia