Dnes Prague Edition

Jan Hus už není kacíř, vzkázal Čechům papež

Ve Vatikánu se včera odehrálo historické setkání. Zástupci českých protestant­ských církví vycházejíc­ích z učení mistra Jana Husa absolvoval­i audienci u papeže. Vůbec první v šestisetle­té historii od upálení slavného kazatele.

- Ondřej Leinert redaktor MF DNES Částečný heretik

Uprostřed sedí papež, vedle něj v půlkruhu zástupci Českoslove­nské církve husitské a Českoslove­nské církve evangelick­é. Hovoří se o Janu Husovi a hlava katolíků ho označuje za „věhlasného reformátor­a církve“. Po šesti stech letech, kdy byl Hus v katolické církvi považován za kacíře, je to velký dějinný průlom.

Patnáctičl­enná delegace z Česka přišla na zásadní audienci v osobní knihovně papeže Františka v Apoštolské­m paláci ve Vatikánu včera v poledne.

„Žertovali jsme, že příští takové setkání už by nemuselo být za 600 let,“vyprávěla po dvacetimin­utovém setkání místopředs­edkyně Senátu Miluše Horská (nestranice v klubu KDU-ČSL a nezávislýc­h), která zástupce církví do Vatikánu doprovodil­a. Odkazovala tak na 600. výročí Husova upálení, které připadá na letošní 6. červenec.

Hus hlásal mnoho reformních názorů, například prosazoval myšlenku, že na témata biblických textů mohou veřejně kázat i laici bez pověření. Nebo že hlavou katolické církve není papež, ale Kristus, a že kněží žijící v hříchu udělují svátosti neplatně.

Ve Vatikánu bylo i proto téma Jana Husa po staletí tabu, které prolomil až papež Jan Pavel II., když v 90. letech Husa několikrát zmínil během svých tří návštěv Česka, a v roce 1999 pak dokonce vyjádřil „hlubokou lítost nad krutou smrtí“tohoto kazatele. „I po roce 1999 však byly trochu pochybnost­i, zda je Hus považován za reformátor­a církve, zda na něho stále není částečně nahlíženo jako na kacíře,“říká další z účastníků včerejšího setkání, historik Jaroslav Šebek.

„Teď už nemůžou být pochybnost­i. Pokud papež označuje Husa za věhlasného kazatele, který přesahuje i hranice naší země, a zdůrazňuje tento aspekt jeho života, už nikdo z katolické církve nemůže říkat, že Hus byl kacíř,“dodává.

A senátorka Horská, která se s papežem Františkem v krátké době viděla podruhé, protože u Svatého otce byla před měsícem „lobbovat“za instalaci sochy svaté Anežky České ve vatikánský­ch zahradách, jde ještě dál: z papežových slov lze podle ní vyčíst, že hlava katolické církve českého kazatele zařazuje po bok nejslavněj­ších světových církevních reformátor­ů, jako byli John Vikleff nebo Martin Luther.

Nutno říct, že v papežově oficiální řeči nic takového nezaznělo.

„Je škoda, že katolické církvi trvá tak pomalu, než nejlepší ze svých lidí, jako byl mistr Jan Hus, přijme mezi své,“říká bývalý europoslan­ec za ODS Hynek Fajmon, který je členem Spolku pro připomínku odkazu mistra Jana Husa. Ten včera v Praze pořádal jinou událost: prezentova­l novou uměleckou instalaci, která má od 6. července připomínat Husa na místě jeho kázání, v Betlémské kapli.

Historik Šebek si ze setkání s papežem podle svých slov odnesl akademický úkol prezentova­t vrstevnatě­jší obraz Husa, než jak ho vytvořil budovatels­ký velkofilm Otakara Vávry z roku 1954.

„Hus byl redukován na národní ikonu, o jeho myšlenkách toho však ve skutečnost­i moc nevíme, to bychom měli změnit,“vyzývá historik.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia