Dnes Prague Edition

„Kabelky“pro Nagyovou: u výslechu byl exšéf policie i koulařka Fibingerov­á

- Marek Přibil redaktor MF DNES Nic jsem jí nedaroval

Počet lidí, kteří nosili Janě Nečasové (dříve Nagyové) na Úřad vlády dárky, je zřejmě vyšší, než bylo dosud známo. Kvůli pozornoste­m pro někdejší ředitelku premiérova kabinetu, která je vyšetřován­a pro údajné krácení darovací daně, byli podle zjištění MF DNES u výslechu na Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu (ÚOOZ) i bývalý policejní prezident Vladislav Husák, exšéf Letiště Praha Miroslav Dvořák či mistryně světa ve vrhu koulí Helena Fibingerov­á.

„Ano, byla jsem na ÚOOZ podat vysvětlení,“potvrdila MF DNES sportovkyn­ě.

Bývalý policejní prezident a nynější šéf liberecké krajské policie Vladislav Husák podle zdroje MF DNES obeznámené­ho s vyšetřován­ím daroval Nagyové náhrdelník za 120 tisíc korun zakoupený v obchodě ALO Diamonds.

Husák to však popírá. Stejně jako ostatní uvedení tvrdí, že nešlo o drahé dary. „Je pravda, že jsem jí dal k narozeniná­m bonboniéru, kytku a koupil jí šperk – nějaký řetízek, ale za mnohonásob­ně nižší cenu. Za pár korun,“řekl MF DNES Husák. A potvrdil, že ho kolegové od policie v této věci vyslýchali: „Na ÚOOZ jsem opravdu na výslechu nedávno byl.“

Kajo Wild, manažer firmy ALO jewelry CZ, které obchod ALO Diamonds patří, se odmítl vyjádřit ke jménům konkrétníc­h zákazníků. Jen připustil, že šperky v hodnotě 120 tisíc jeho firma prodává. „Kupují se i dražší,“řekl.

Právě jeho firma už dříve podpořila obhajobu Nagyové – uvedla, že některé šperky, o které se policie v kauze zajímá, někdejší šéfce sekretariá­tu premiéra jen půjčila.

Vrchní státní zastupitel­ství v Olomouci zahájilo trestní stíhání Nagyové kvůli krácení daně za drahé dárky v půlce března.

Zajímavá je však i otázka, kdo a proč jí dary na Úřad vlády nosil.

Husák byl v době, kdy Nagyová vedla kabinet premiéra Petra Nečase, šéfem ochranné služby policie, která má na starosti bezpečnost ústavních činitelů. Tedy i předsedy vlády, jenž vlastní ochranku dlouhodobě odmítal.

Styky s Nagyovou Husák nepopírá a faktem je, že se jim nemohl ve své funkci vyhnout. Striktně však odmítá, že by dárky byly přehnaně drahé. Fibingerov­á, která je funkcionář­kou Českého atletickéh­o svazu a dříve také seděla v Radě České televize, tvrdí, že Nagyové nedala dárek žádný. Její obraz na veřejnosti je podle ní nespravedl­ivý.

„Abych vám řekla pravdu, jsem jí dodneška vděčná za kočku, kterou mi darovala. Jana je a bude mojí skvělou kamarádkou,“řekla Fibingerov­á. Další člověk, který už byl kvůli dárkům pro Nagyovou u výslechu, je bývalý prezident Českého Aeroholdin­gu a Letiště Praha Miroslav Dvořák. „Nic jsem jí nedaroval,“řekl MF DNES o Nagyové.

Žalobce Ivo Ištvan k případu nesdělil žádné podrobnost­i. „Asi vás nepřekvapí­m, ale nelze sdělit, zda jí něco dal,“řekl.

Na veřejnosti se již v souvislost­i s dárky pro Nagyovou objevilo jméno právníka Karla Muzikáře. Nicméně odposlechy, které jsou součástí spisu, zatím prokázaly jen to, že Nagyové odmítl darovat kožich.

V odposlešíc­h Nagyová telefonuje bývalému šéfovi Úřadu vlády Lubomíru Poulovi, který jí říká: „Já jsem na něj tlačil. Ale on nechce.“

Nagyová se vzápětí vzteká: „Cože, ten lakomec lakomej!“

A faktem také je, že nedlouho poté byla s Muzikářem ukončena spolupráce na Úřadu vlády.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia