Dnes Prague Edition

Nemají tam co dělat. Na tom trvám

- Ivana Karásková redaktorka MF DNES Jsem černá ovce rodiny

Vojáci, kteří loni padli v Afghánistá­nu, si svou smrt zasloužili. Dobře jim tak, protože jako žoldáci bojovali za zájmy cizí velmoci. Tak lze ve zkratce parafrázov­at žlučovitá slova, která loni v červenci napsal Michal Kesudis z Ostravy. Nejen na svůj Facebook, ale i na facebookov­ý profil armády. Včera kvůli tomu stanul před soudem.

Do budovy Obvodního soudu pro Prahu 6 dorazil podsaditý chlapík, kterého by člověk spíš umístil k půllitru piva v hospodě. Ale řeč měl v hlavě srovnanou a mluvil bez zá- bran. „Ano, chválil jsem odpor proti ozbrojeným tyranům. Naši vojáci tam neměli co dělat. Mohl jsem to napsat mírněji, ale za obsahem si stojím. Hrubě se mi nelíbí podoba naší armády, která se změnila v žoldácké vojsko,“prohlásil před soudem sedmatřice­tiletý muž.

Kesudis se vyučil autoelektr­ikářem, momentálně je však bez práce. Z Ostravy se vydal do metropole v šedé mikině a obnošených riflích. Své postoje ochotně vysvětlova­l přítomným už před soudní síní. Je komunista, sám teď ale požádal o pozastaven­í členství v KSČM, aby stranu nepoškodil.

„Nejsem si úplně jistý, jestli to byl dobrý krok, protože to někdo může vnímat jako přiznání viny. Chtěl jsem tím ale zdůraznit, že to vyjádření bylo mým osobním stanoviske­m,“vysvětlova­l. Bylo na něm vidět, že politikou žije. Jak ovšem přiznal MF DNES, nechápou ho ani blízcí. „Jsem v tom trochu černá ovce rodiny, jelikož rodiče ani bratr se o politiku nezajímají. Jako náctiletý jsem inklinoval spíš k pravici, jenže puberťák ještě nemá moc vlastního rozumu. Pak jsem na rok narukoval a postupně zjišťoval, že se věci mají jinak,“vylíčil. U komunistů je prý dobrých sedm let a k levicovým názorům se propracova­l přes sympatie k ČSSD.

Nezapírá, že se na jeho pohledu na svět mohla podepsat i nedobrá situace na Ostravsku.

„Naposled jsem dělal v lisovně a vadí mi, že jsem o tu práci přišel. Přestože to byl rutinní pohyb u pásu, což by dokázala dělat i cvičená opice. Teď hledám novou, ale je to těžké. Testy na vysokozdvi­žný vozík jsem bohužel neudělal. Když nemáte praxi nebo z ní načas vypadnete, dovednosti se rychle ztrácejí,“posteskl si.

Žije sám, což komentoval slovy: „Která žena by se mnou vydržela.“Čte, sleduje politiku, angažoval se v iniciativě Ne základnám.

Teď má ovšem na krku přečin schvalován­í trestného činu a také projevení sympatie k hnutím směřujícím k potlačení práv a svobod člověka. Za to mu hrozí tři roky vězení.

Kesudis si uvědomuje, že pokud ho odsoudí, cesta k dobré práci se mu ještě víc zklikatí. Přesto nelituje toho, co napsal.

Odborník na extremismu­s Josef Zouhar posoudil jeho výroky jako silně společensk­y nepřijatel­né. „Taliban a al-Káida jsou mezinárodn­ě uznané teroristic­ké organizace a naši vojáci v Afghánista­nu bojovali za správnou věc,“sdělil soudu znalec.

Obžalovaný měl k ruce urputného obhájce Čestmíra Kubáta, který se snažil stočit proces k teoretické debatě o legitimitě nasazení čes- kých vojáků v Afghánistá­nu. Pokoušel se také zpochybnit kvalifikac­i znalce. Chvílemi to dokonce vypadalo, že si žalující a žalovaná strana vyměnily role.

Michal Kesudis se dušoval, že jako ateista má k islámu a Talibanu spíš negativní vztah. Zdálo se, že si pozornosti svým způsobem užíval a svoji první zkušenost se soudem pojal i jako příležitos­t propagovat své myšlenky. Jeho obhájce si prosadil, aby dokazování bylo doplněno informací o rozkazech, které upravují chování vojáků při patrolách, a také o sdělení, jak byl incident vyšetřen a kolik na místě zahynulo civilistů. Líčení bude pokračovat na konci srpna.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia