Dnes Prague Edition

Českým letadlům „narůstají křídla“

- Martin Petříček redaktor MF DNES

Největší tuzemský letecký výrobce Aero Vodochody hodlá dnes na pařížském aerosalonu ohlásit, komu dodá nové motory do L-39 Albatros. Dosud jich po celém světě létá zhruba osm stovek a lidé z Aera věří, že i díky tomu najdou další zákazníky pro novou generaci svého letounu.

„Po cvičných proudových letadlech, která by tolik nezatížila rozpočty zákazníků, je na trhu hlad. V průběhu posledních let jsme získali značné zkušenosti z nových programů naší divize Aerostruct­ure, disponujem­e solidním know-how,“říká prezident Aera Ladislav Šimek.

Aero si ovšem chce nejprve zákazníky oťuknout. V první fázi proto hodlá pouze dodávat nové motory do starých strojů, které se v Aeru vyráběly do roku 1997. Až později přijde s nyní vyvíjenou novou generací L-39, kam v případě zájmu přemontuje i dříve dodaný motor.

Světoví výrobci tímto způsobem občas postupují, není to však úplně běžné.

Krok Aera je trochu překvapivý i z jiného důvodu. Když v roce 2006 vodochodsk­ého výrobce kupovala slovenská finanční skupina Penta, prohlašova­l její spolumajit­el Marek Dospiva, že celá nová letadla se už v Aeru těžko budou někdy vyrábět. Výrobní program vodochodsk­é továrny byl postaven hlavně na kooperacíc­h s jinými výrobci. Firma dodávala například kostru vrtulníků Sikorsky nebo součástky pro výrobce velkých letadel, například společnost­í Embraer nebo Bombardier.

„Vidím za tím snahu přitáhnout pozornost bývalých klientů. Pro Aero je to krok do jistoty, jenom výměna motorů jim může zajistit příjem na mnoho let dopředu,“říká letecký publicista Martin Salajka.

Experti nicméně upozorňují, že firma by mohla – podobně jako u bitevníků L-159, jejichž větší část stále čeká na své kupce v hangáru – narazit s dodávkami do některých zemí. A to kvůli původem americ- kým technologi­ím. Riziko hrozí například při vývozu do arabských zemí či do Ruska, na které západní svět uvalil sankce. „Pokud se Američanům nějaký obchod nelíbí, tak ho zatrhnou,“dodává Salajka.

Po letech krize zažívají kromě Aera dnes vzestup také výrobci menších letadel. Například Aircraft Industries, někdejší Let Kunovice, který vlastní ruský průmyslový holding UGMK, plánuje navýšení výroby devatenáct­imístného letounu L-410 ze současných 18 na 30 strojů. A navíc pracují na nové generaci, jejíž prototyp se nyní chystá poprvé do vzduchu. Nové letadlo připravuje i další kunovický výrobce Evektor.

Z dopadů krize se pomalu otřepávají rovněž výrobci ultralight­ů. Zasáhl je především propad amerického trhu, kde tržní podíl českých výrobců klesl ze 40 procent v roce 2006 zhruba na polovinu.

Výrobci nejmenších letadel ale nyní doufají, že uspějí v Číně, kde velké firmy nemají prakticky možnost uspět. Čeká se, až se otevře čínské nebe pro všechny, kteří chtějí létat a mají na to. Dnes totiž mohou do vzduchu jen ti, kdo jsou speciálně prověření. „Bude to pro nás země zaslíbená,“myslí si majitel královéhra­decké firmy TL-Ultralight Jiří Tlustý.

Počítá s tím, že volnější čínská pravidla budou platit od roku 2017 a jeho firma bude místo nynější stovky ultralehký­ch letadel ročně vyrábět násobně víc. Sázka na Čínu je tak velká, že se firma chystá nabírat nové pracovníky i rozšiřovat výrobní prostory.

Domácí výrobci nyní usilují, aby Čína začala uznávat oprávnění, které nový typ letadla obdrží v Česku. Právě získání všech potřebných povolení totiž představuj­e pro malé výrobce velké náklady. V Evropě musí firma pro nový typ malého letadla získat až 11 různých razítek. „Vyjde to na půl milionu eur,“říká Jan Fridrich, viceprezid­ent Letecké amatérské asociace.

Prakticky všechna letadla vyrobená v Česku se vyvážejí za hranice. „Český trh je příliš malý,“říká Fridrich. A potvrzuje to i Tlustý: „V Česku prodáme jen zhruba pět až sedm procent produkce.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia