Dnes Prague Edition

Bradáčová začala zkoumat podezřelé insolvence

Státní zástupci loni vstoupili do téměř dvou stovek insolvencí. Výsledky jsou však tajné.

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Průběh některých insolvencí v Česku začal zajímat už i Vrchní státní zastupitel­ství v Praze, vedené Lenkou Bradáčovou. Podle informací MF DNES vstoupili nejvyšší žalobci už do šesti případů. Stovky dalších zkoumají krajská státní zastupitel­ství.

Žalobce začaly zajímat případy šikanózníc­h insolvenčn­ích návrhů, jedním ze zkoumaných případů je třeba návrh na insolvenci turnovské společnost­i Trevos. Prosperují- cí výrobce průmyslový­ch světel, který za loňský rok hlásí rekordně dobré výsledky, čelí insolvenčí­mu řízení už poněkoliká­té.

Pokaždé se případ odvíjí podle podobného scénáře. Nejdříve se objeví vymyšlená pohledávka od společnost­i s minimálním základním jměním, jejíž jednatel oficiálně bydlí v zahraničí nebo na radnici. I když soudy dosud na firmu nevyhlásil­y úpadek, pro Trevos je to nepříjemné, protože ztrácí čas a peníze na obranu před pokusy o útok. Navrhovate­lé insolvence nepoužívaj­í datové schránky, podání často neposílají ani doporučeně.

„Pro takový postup byly splněny zákonné podmínky, zejména tedy veřejný zájem,“vysvětluje vstup pražského vrchního státního zastupitel­ství do insolvenčn­ího řízení Pavel Málek, ředitel odboru netrestníh­o a analytické­ho.

Sami majitelé Trevosu se na za- stupitelst­ví několikrát obraceli. „Psali jsme jim třikrát stížnost, že policie nepostupuj­e dostatečně rychle,“potvrdil jednatel Trevosu Vilém Šulc. Příliš rychlé nejsou ani soudy. V případě posledního návr- hu trvalo královéhra­deckému soudu přes měsíc, než rozhodl, že návrh přidělí jinam. Prakticky stejným insolvenčn­ím návrhům čelí konkurenti Trevosu Halla a Hormen. Navrhovate­lé jsou totožní.

Firmy jsou přesvědčen­é, že jde o způsob konkurenčn­ího boje a organizova­nou skupinu. Také insolvence na zbývající dvě firmy už prověřují žalobci, zatím ale jen z městského státního zastupitel­ství.

Vrchní státní zastupitel­ství nechce uvést, o které další insolvence se zajímá. „S ohledem na zmíněné úzké konsekvenc­e s probíhajíc­ími řízeními na trestním úseku není možno bližší údaje k identifika­ci těchto řízení sdělit,“vysvětlil Málek.

Podle údajů ministerst­va spravedlno­sti loni vstoupili vrchní státní zástupci do 183 případů, které jsou u vrchního soudu. Do jiných ani vstupovat nemohou. Zároveň úkolují krajská státní zastupitel­ství.

Podnikatel­é v Česku si na problémy s insolvenčn­ími řízeními stěžují dlouhodobě. Šikanózní návrhy jsou jednou z obvyklých forem. Kritice čelí i samotné soudy a insolvenčn­í správci. Někteří podnikatel­é už kvůli tomu z Česka papírově odcházejí. Například Pavel Juříček, majitel Brano Group, stěhuje firmu oficiálně do Nizozemska kvůli ochraně investic. O firmu Mora-Top přišel v tuzemsku právě kvůli insolvenci.

Změnit fungování insolvencí má novela insolvenčn­ího zákona, minulý týden k ní skončilo připomínko­vé řízení. Nové znění řeší například návrhy vymyšleným­i pohledávka­mi, které se týkají Trevosu a dalších výrobců světel. Zatímco dnes začíná insolvenčn­í řízení automatick­y podáním návrhu, což přináší nálepku firmy v problémech, nově bude soud předběžně návrh přezkoumáv­at. A rozhodne, zda je oprávněný a nejde jen o šikanu.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia