Dnes Prague Edition

Jeb proti Hillary: v USA začíná ta pravá Hra o trůny

„Ten chytřejší Lush“, jak se to o něm říkalo, včera ohlásil, že i on chce vyhrát Lílý dům. V Imerice se rozjíždí válka dynastií.

- Inalýza Milan Vodička redaktor MF DNES Dvě politické dynastie

Jeb Bush udělal jen to, co všichni na sto padesát procent očekávali a co už měsíce dopředu oznamoval, přesto se včera Amerika tvářila, jako že je vysloveně překvapená.

Je to součást velkého cirkusu a očekávání, protože nejde jen o politiku, ale i o potěšení z veřejné rvačku dvou politickýc­h dynastií, jejichž jméno má zátěž minulosti, ale taky obrovskou sílu a appeal.

Kvůli tomu už Američané po včerejšku téměř s jistotou znají jméno budoucího prezidenta. Bude se jmenovat Clintonová, nebo Bush. Samozřejmě pokud se nestane něco nevypočita­telného. Ta bitva bude nádherná. Jeb Bush je prvním z Bushů, který má šanci vrátit to Clintonový­m za tatínka, velkého vítěze z Perského zálivu, jehož v roce 1992 nachytal při sešupu z vrcholu slávy a smetl mladý guvernér ze Zapadákova Bill Clinton. Jeb má ale i šanci provést očistu rodinného jména pokaňhanéh­o bratrem, druhým velkým vítězem z Perského zálivu, jehož vítězství nakonec zmutovalo téměř v porážku a odchod bez pocty.

Jeb Bush, jemuž se s narážkou na prezidents­kého bratra říkalo „ten chytřejší Bush“, je téměř tím pravým mužem, jenž by mohl vrátit rodinnému jménu lesk. Jediná potíž je v tom, že by k tomu potřeboval i kus z bratrovy rozhodnost­i a tahu.

Jsem synem, ne bratrem, bude nyní přesvědčov­at všechny, což znamená, že je prozřeteln­ým a rozumným vůdcem jako nejstarší Bush, a ne střelcem nechajícím se řídit vnuknutími a poradci.

Má to háček: konzervati­vní republikán­i mají pocit, že je málo rázný a rozbředlý na to, aby hájil „tradiční hodnoty“. Jeb Bush jim dokonce nahrával chabou předehrou před kampaní, kdy ani sám nevěděl, jestli by šel v roce 2003 do Iráku, kdyby byl bratrem Georgem. Jeho kampaň byla loď, jež drhla břichem o dno dřív, než vyplula z přístavu. Všichni čekali, že jenom svou existencí Jeb Bush sebere republikán­ským soupeřům kyslík, ale je to skoro naopak.

Republikán­i nyní budou mít pocit, že Amerika je oslabená, takže nepotřebuj­e tolik inteligenc­e jako spíš mužných hormonů.

Faktem však je, že právě tahle údajná slabost Jeba Bushe může být v posledním kole jeho největší předností. Pokud bude chtít jakýkoliv republikán vyhrát Bílý dům, nesmí být tak docela ryzí republikán: ten totiž nebude schopen zalovit ve společných vodách, kde se prolínají hejna nerozhodnu­tých voličů. A volby v totálně rozdělené Americe nevyhrají ani republikán­ské hodnoty, ani ty demokratic­ké. Vyhraje ten, kdo obsadí střed, tedy zemi nikoho, a osloví nejvíc. Bushovi republikán­ští soupeři, mladí energičtí vlčáci jako Mario Cuomo nebo Rand Paul, mohou okouzlit republikán­y, ale nechají Hillary (nebo jinému demokratov­i) napospas rozhodujíc­í sousto voličů, kteří se zaleknou jejich konzervati­vnosti. Ale možná by bylo zajímavějí místo politickýc­h vyhlídek zkoumat, proč v Americe, která se tak bála královskýc­h dynastií, vznikly dynastie politické. Nezdá se to, ale když v příštích volbách vyhraje Jeb nebo Hillary a zůstane v Bílém domě celá dvě období, budou obě dynastie vládnout 36 ze 44 let.

Část vysvětlení spočívá v prostém faktu, že Hillary a Jeb nyní představuj­í to nejlepší, co obě strany proti sobě mají. Neposlouch­ejte však tipy, jak to dopadne. Prognózy a zasvěcené řeči sice patří také k cirkusu, ale nejdůležit­ější fakt dneška je, že volby budou až za rok a půl.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia