Dnes Prague Edition

V Libyi „zase zabili“teroristu pana Marlboro

- — Tomáš Lébr

Věřte nevěřte, bylo nebylo – při americkém leteckém úderu v Libyi byl zabit alžírský terorista Mochtár Belmochtár. Uvedla to včera libyjská vláda, kterou posléze citovaly agentury AP a Reuters. Pentagon potvrdil, že Belmochtár byl cílem leteckého úderu, ale smrt muže, kterému se mimo jiné říkalo Mr. Marlboro – pan Marlboro, se zdráhal potvrdit.

Opatrnost je namístě – média už několikrát informoval­a o Belmoch- tárově smrti – předčasně. Mluvčí Pentagonu Steve Warren včera řekl pouze toto: „Útok provedl americký letoun. V náležitou chvíli sdělíme podrobnost­i.“

Ač se v žebříčku „nechvalně známých“jméno Belmochtár nedá srovnávat s bin Ládinem, Zavahrím či Baghdádím, jde o jednoho z vůdčích postav světového terorismu v minulém desetiletí. Belmochtár­ově skupině se připisuje řada krvavých atentátů na severu Afriky.

Belmochtár prošel výcvikem v Afghánistá­nu a poté stál v čele organizace al-Káidy v muslimském Maghribu. Hledán byl v poslední době hlavně v souvislost­i s přepadením zaměstnanc­ů plynárny u Ajn Amanásu na jihovýchod­ě Alžírska z 16. ledna 2013.

Islamistič­tí teroristé z Belmochtár­ovy skupiny tehdy požadovali ukončení intervence francouzsk­é armády proti islamistům v Mali. Zajali přes 700 lidí, mezi nimi 130 ci- zinců. Armáda objekt osvobodila, ale útok nepřežilo 39 rukojmích a 29 útočníků.

Měl několik přezdívek – nepolapite­lný, jednooký, ale známá hlavně byla přezdívka Mr. Marlboro. Tu získal díky mamutí operaci, při které propašoval přes poušť obrovské množství cigaret. Jeho hlavní „zálibu“však prozrazuje to, jak pojmenoval jednoho ze svých synů – nazval ho podle bin Ládina Usámou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia