Dnes Prague Edition

Řecký poker do prázdnin skončí

Zase další „úplně poslední“termíny, hrozby bankrotem Řecka, prohlášení, že už „není čas“na další jednání. Chvíle, kdy Atény přestanou být schopny platit své dluhy, nastane s koncem června. Ale to neznamená, že se už čtyřměsíčn­í krize nepotáhne dál.

- Luboš Palata redaktor MF DNES Vyloučit Řeky z eurozóny nelze Zachrání Tsiprase Merkelová?

Ve čtvrtek je na zasedání ministrů financí v Bruselu „poslední šance“na uzavření dohody mezi eurozónou a Řeckem. Jenže pak je ještě summit EU v Bruselu 25. a 26. června, kde se ještě mohou dohodnout šéfové států a vlád, když se ministři nedohodnou. A kdyby to ani tam nedopadlo, zbývá víkend na jednání mezi řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem na jedné straně a německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzsk­ým prezidente­m Françoisem Hollandem na straně druhé.

Když tam padne dohoda, musí se bleskově sejít parlamenty včetně toho řeckého a odsouhlasi­t dohodu. A v úterý třicátého může přijít na řecké účty slíbených 7,2 miliardy eur a splátka Mezinárodn­ímu měnovému fondu bude nakonec na poslední chvíli zaplacena.

V opačném případě Řecko ohlásí, že není schopno splatit červnové splátky Mezinárodn­ímu měnovému fondu, což se mezi ekonomy považuje za červenou čáru, po níž země zamíří k bankrotu. Současně s tím bude Řecko a jeho banky odříznuty od peněz z Evropské centrální banky, své peníze by začali požadovat věřitelé Řecka. Ani to by však podle odborníků neznamenal­o, že Řecko končí v eurozóně. „Pokud nebudou Atény samy souhlasit, tak je prakticky nemožné je z eurozóny vyloučit,“říká vysoký činitel jedné unijní centrální banky. „A za souhlas s opuštěním eurozóny si nechají Řekové ještě tvrdě zaplatit. To zatím nikdo neříká nahlas,“dodává bankéř.

Zatímco mimo Řecko se píše o tom, jak Alexis Tsipras a jeho vláda odmítají ustoupit a zavázat se k reformám, které by zemi po čtyřech měsících zmatků alespoň stabilizov­aly, v Aténách probíhá tvrdý boj uvnitř vládnoucí Syrizy.

„Levicové křídlo Syrizy tvrdě útočí na Tsiprase a tlačí ho do kouta, aby Bruselu v ničem neustoupil,“říká nejmenovan­ý europoslan­ec, který se nedávno vrátil z Atén. „Nechtějí mu dovolit, aby přijal podmínky pro získání poslední části úvěrové pomoci. Bez ní však Řecko nemá šanci přežít,“dodává.

Během čtyř měsíců své vlády, kdy vláda v Aténách prakticky stále vyjednává s Bruselem, MMF a Evropskou centrální bankou, však řecká vláda dokázala nakonec vždy najít peníze a své závazky v termínu splatit. Jenže teď už zřejmě opravdu dospěla až na dno, což ukazuje odložení jedné menší splátky MMF v tom- to měsíci – s tím, že Atény zaplatí vše najednou do konce června.

O tom, že Tsiprasův manévrovac­í prostor se zmenšil už skoro na nulu, píší otevřeně i řecké noviny. „Premiéru Tsiprasovi zbyly čtyři dny na kapitulaci, která zachrání Řecko v eurozóně – nebo se připravit na chaotický rozvod,“píše řec- ký deník Ekathimeri­ni. „Tento týden je týdnem rozhodnutí,“řekl deníku analytik Eurasia Group v Londýně Mujtaba Rahman. Mnozí, jako například analytik HSBC Chris Attfield, stále věří v dohodu pět minut před dvanáctou.

Faktem však je, že přinejmenš­ím eurozóna se začíná na eventualit­u Tsipras viditelně věří v poslední kartu – politiku. Protože konečné slovo, zda další půjčku 7,2 miliardy eur Řecku dát, nebo ne, mají říci premiéři a prezidenti EU. „Je to politické rozhodnutí,“říká šéf Evropské centrální banky Mario Draghi.

Každodenní­mi telefonáty i proto tlačí Tsipras neustále na Merkelovou s Hollandem. A věří v zázrak. Nebo aspoň v to, že mu podmínky řecké kapitulace pomohou zachovat si tvář.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia