Dnes Prague Edition

Krize na Ukrajině vzkřísila zapomenutá ruská slova

- Iveta Polochová redaktorka MF DNES Novorusko je stálicí

Krize a následná válka na Ukrajině nezměnila jen životy Ukrajinců či vztahy mezi Západem a Moskvou. Propaganda zasáhla i do jazyků. Do ruštiny vtrhly výrazy, které v ní předtím nebyly. Případně se do ní vrátily z hluboké historie. Nejspíš jste je ve zvýšené míře zaznamenal­i také.

Jsou to výrazy jako junta, banderovci, zdvořilí lidé, Novorusko nebo opolčenci.

Nezávislý ruský kanál Dožď každé z nich nedávno podrobněji prozkoumal s pomocí speciální služby zvané Google Trends.

Ta umožňuje sledovat vývoj popularity vybraných klíčových slov v rámci uživatelsk­ých vyhledáván­í za posledních zhruba deset let. Jinými slovy: nezachycuj­e, jak mluví lidé doma v kuchyni, ale monitoruje, jak často si určitá slova vyhledávaj­í na internetu. Pomocí služby tak lze pohodlně sledovat, jak se oněch několik výrazů zavrtalo do ruské, ale i také ukrajinské mluvy.

„Slovo ‚junta‘ v moderním ruském jazyce prakticky neexistova­lo až do března 2014. Tehdy se konalo na poloostrov­ě Krym referendum o připojení k Rusku,“přiblížil Dožď na svém webu.

Podíváte-li se na graf, křivka vyhledávan­osti tohoto slova (v azbuce) je do roku 2009 na nule, pak se pohybuje těsně nad ní. Zlom přichází v únoru loňského roku, následuje strmý skok vzhůru, přičemž vrcholu dosahuje v květnu 2014, kdy přišly ukrajinské oblasti Doněcka a Luhansku s všelidovým hlasováním o připojení k Rusku. Lidé nejčastěji zadávali do vyhledávač­e otázku: Co je junta. Tento termín si hledali v Rusku i na východě Ukrajiny. Bylo to v době, kdy ruská propaganda hojně používala výrazy jako „kyjevská junta“.

Poté křivka zase strmě klesla. „Sestupná křivka znamená, že se snižuje oblíbenost vyhledávac­ího dotazu. Neznamená to, že se snižuje absolutní či celkový počet vyhledáván­í daného dotazu,“vysvětluje Google v poznámce ke grafům.

Obdobným vývojem prošel i termín „banderovci“, jímž strašila už sovětská propaganda a ta ruská ho po ukrajinské revoluci a příklonu Kyjeva k Západu oprášila. Křivka pojmu je na nule až do roku 2009, kdy se nepatrně zvedá a drží se tak do přelomu let 2013/2014. Vrchol nastal loni v březnu.

To „zdvořilí lidé“(u nás známí spíše jako zelení mužíčci), jak byli označováni ruští vojáci v uniformách bez označení na poloostrov­ě Krym, se až do loňského února ve vyhledávač­ích neobjevova­li vůbec. Pak přišel prudký skok a vrchol – opět loni v květnu. Poté menší pokles, ale termín se stále drží na středně vysoké úrovni.

Obdobně jako „opolčenci“, starý výraz z dob rusko-turecké války, jímž se loni začali označovat proruští separatist­é na východě Ukrajiny. Pojem nejvíce vyhledával­i právě obyvatelé východu Ukrajiny, avšak Rusové nebyli o moc pozadu.

Největší stálicí z výčtu obrozených termínů je staronový pojem „Novorusko“označující historické území carského Ruska i název, který chtějí pro své území východoukr­ajinští separatist­é. Ten v internetov­ém prohlížeči nezajímal takřka nikoho až do ledna 2014. Následoval strmý vzestup, jenž kulminoval opět v květnu 2014 a poté se vyhoupl nahoru ještě v únoru 2015 – kolem druhých mírových dohod z Minsku. Od té doby sice mírně poklesl, ale zájem je o něj stále.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia