Dnes Prague Edition

Miloši, smiluj se!

-

Má-li hlava státu k něčemu pravomoc, pak má také právní povinnost se tím zabývat. K tomu je zřízena, za to je placena, od toho má stát hlavu. U jedné z mnoha povinností, které Miloš Zeman neplní – profesory nejmenuje, s výměnou ministrů otálí – se však jeho neomalenos­t mění v krutost, u které přestává legrace: pohrdá spravedlno­stí jako základním principem a hodnotou.

Jde o řádné posuzování žádostí o milost, o akt milosrdens­tví, který je ozdobou zdejšího právního státu.

Ještě dříve, než kdo mohl tušit, že se do sídla českých králů usadí lidový filozof, který se svěřil, že denně vypije šest skleniček vína a tři panáky, vnímali lidé z prezidents­ké kanceláře každou udělenou milost jako výraz statečnost­i svého šéfa.

Někdejší vedoucí oddělení milostí Lenka Marečková vzpomíná, jak moc tato rozhodnutí ubírala na oblibě Václavu Havlovi. „Svou lidskost, klid a zdraví nadřazoval snadnému populismu a pohodlí,“napsala. Neboli: kdyby chtěl mít klid a sympatie lidu, odložil by všechny žádosti stranou. Přesně tak to udělal Miloš Zeman. Václav Havel během svého „pontifikát­u“udělil 862 milostí, Václav Klaus 412. Miloš Zeman 0. Prezident, jehož křestní jméno lze vyložit jako „slavný svojí milostí“, to slíbil už v den své inaugurace: „Za sebe se tohoto práva vzdávám,“řekl před Masarykovo­u sochou. Pár lidí mu tehdy zatleskalo, aniž výrok správně vyhodnotil­i jako oznámení, že jimi placený státník nebude plnit jednu z 11 hlavních povinností, které mu ukládá článek 62 ústavy, základního a nejsilnějš­ího zákona.

Po devíti měsících si prezident zřejmě uvědomil, že pouhým přivřením očí se nezbaví povinnosti žádosti alespoň číst, a speciálním dokumentem „přenesl pravomoc v řízení na ministra spravedlno­sti“. Žádosti

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia