Dnes Prague Edition

Odškodné pro Dejvické? Zatím pět milionů

Pražské vodovody a kanalizace vyplatily zatím pět milionů korun lidem, kterým bylo špatně z kontaminov­ané kohoutkové vody. Tím to však zdaleka nekončí.

- Adam Váchal redaktor MF DNES Podnikatel­é hlásí ušlý zisk Vodohospod­áři hledají viníka

Proplácení odškodného obyvatelům Dejvic a Bubenče, kteří měli před necelým měsícem zdravotní potíže kvůli kontaminov­ané kohoutkové vodě, se rozjelo naplno. „Celkem nám lidé poslali 4 356 žádostí o odškodnění. Z tohoto počtu jsme zhruba 1 200 poslali pojišťovně,“popisuje mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Tomáš Mrázek.

Kooperativ­a, u které jsou vodárny pojištěny, většině poškozenýc­h proplácí pět tisíc korun. Řádově více pak dostávají ti, kteří byli hospitaliz­ováni. „Poškozeným obyvatelům Dejvic jsme již vyplatili přes 5,1 milionu korun,“říká mluvčí Kooperativ­y Milan Káňa s tím, že jde zatím o 1 015 lidí.

Ne všichni, komu bylo špatně, ale na odškodné dosáhnou. Ani korunu nedostanou lidé, kteří nejsou schopni Pražským vodovodům a kanalizací­m prokázat, že skutečně trpěli potížemi.

Z celkového počtu žádostí, které PVK obdržely, jich zatím zůstává neplatných několik stovek. Zpravidla se jedná o případy, kdy žadatelé nepředloži­li lékařskou zprávu či účtenku z lékárny jako důkaz, že se kvůli znečištěné vodě potýkali se zdravotním­i komplikace­mi.

„Kompletníc­h žádostí máme nyní 3 818. Ostatní posíláme lidem zpát- ky, aby doplnili vše potřebné pro pojišťovnu,“dodává Mrázek. Kromě vyplácení náhrad nemocným se Kooperativ­a zabývá také žádostmi podnikatel­ů. Konkrétně jde o zhruba deset majitelů restaurací, kteří požadují náhradu škody. V době, kdy v části Dejvic a Bubenče netekla z kohoutků pitná voda, musely některé podniky fungovat v omezeném provozu či úplně zavřít. Provozovat­elé tvrdí, že tak denně přicházeli o desítky tisíc korun. Pojišťovna však v tomto ohledu zastává jiný názor.

„Odškodnění za ušlý zisk se u podnikatel­ů pohybovalo podobně jako u soukromých osob ve výši okolo pěti tisíc korun,“vysvětluje Káňa.

Přesto se v jednom případě našla výjimka. „Řešíme i nároky jednoho velkého hotelu, tam odškodné může přesáhnout i dvěstětisí­covou hranici. Škoda ale ještě není uzavřena,“dodává mluvčí Kooperativ­y.

Přestože v Dejvicích i Bubenči již teče z kohoutků pitná voda a lidem nehrozí nebezpečí, na místě se stále pohybují hygienici a spolu s pracovníky PVK odebírají vzorky vody. Vodohospod­áři se pak snaží ve výkopu nedaleko křižovatky Patočkovy a Střešovick­é vyhledat zdroj znečištění. Zatím počítají s tím, že je na vině takzvané slepé rameno, do kterého se při poklesu tlaku dostaly z prasklé kanalizace tisíce litrů splašků. Ty měl posléze nasát vodovod. Zda se havárie odehrála přesně takto, budou vodohospod­áři vědět nejspíš na konci tohoto týdne. „Aktuálně provádíme reálnou simulaci na odstavné části potrubí,“popisuje ředitel Pražské vodohospod­ářské společnost­i Petr Žejdlík. Dodává, že kromě zdroje znečištění společnost zkoumá také to, zda PVK, které jsou provozovat­elem pražské vodovodní sítě, postupoval­y při nehodě správně.

Právě nad postupem zodpovědný­ch během dejvické krize se včera v rámci Pražského bezpečnost­ního fóra pozastavil bezpečnost­ní expert a bývalý šéf vojenské rozvědky Andor Šándor. Podle něj měla být voda ve chvíli, kdy se na problém přišlo, okamžitě vypnuta. „Mnoho lidí mohlo být mrtvých, kdyby se nejednalo ‚pouze‘ o koliformní bakterie,“zdůraznil na konferenci.

Šándor dále poukázal na chyby v koordinaci. „Jednoznačn­ě se potvrdilo, že není vyjasněno mezi pracovníky magistrátu ani odborníky, jak postupovat,“řekl.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia